130 let
Nikola Mucha

Nikola Mucha | foto: Marie Stránská, MAFRA

Festival v Boskovicích kromě české představí i polskou alternativní kulturu

Kultura
  •   8:00
Festival pro židovskou čtvrť Boskovice slaví letos osmadvacet let na kulturní scéně. Poprvé se ale musí spokojit s limitovaným počtem návštěvníků a také jeho termín byl o téměř dva měsíce posunut. Komornější varianta Boskovic proběhne 28.–30. srpna.

Jako každý letošní letní festival měly i Boskovice v době prvního ataku koronaviru koncepci pro letošní rok připravenou a řadu účinkujících od nás i ze zahraničí domluvených. Jarní události tyto plány zhatily a dramaturgové a organizátoři museli začít stavět festival v komornější formě vlastně úplně od začátku. Například s vyloučením hlavní festivalové scény v boskovickém letním kině. Tamějšími koncerty v předchozích desetiletích každý den festivalového dění vrcholil.

„Rozhodli jsme se to nakonec nevzdat a využít všechny dostupné možnosti. Sice jsme museli některá nejznámější jména posunout až na příští ročník, ale i tak si myslíme, že nabízený program nezaostává za předchozími roky a má co nabídnout. Nabídka filmové scény opět vydá za samostatný filmový festival, v hudbě máme i tentokrát velmi široký žánrový záběr a tradičně mnoho jmen, o kterých se mluvit spíš teprve bude, a ani při zkráceném programu jsme nezapomněli na příznivce literatury, divadla či výtvarného umění,“ říká hlavní dramaturg festivalového programu Antonín Kocábek.

V hudebním programu zahrají zejména interpreti tak či onak alternativní. Jsou mezi nimi například Květy, které se představí hned v několika personálně a repertoárově rozdílných programech, kterými oslaví své dvacetiletí – nebude chybět ani dnes už prakticky nevídané provedení jejich projektu Květy hrají Psí vojáky. Mezi dalšími hudebními účinkujícími jsou například Mucha, Palma, Slut, MarZ, I Love You Honey Bunny, Povodí Ohře nebo čerstvá držitelka ceny Anděl Beata Hlavenková se svou Kapelou snů.

Boskovice jsou patrně jediným českým multižánrovým festivalem, který má také svoji samostatnou jazzovou a bluesovou scénu. Na té první se představí například domácí „all stars band“ Phoenix Quartet nebo několik německých souborů, součástí programu jsou také improvizační projekty.

Na bluesové scéně se objeví mj. známá slovenská skupina ZVA 12-28 Band, obohacená pro tuto výjimečnou příležitost o dechovou sekci. Festival v Boskovicích je proslulý i tím, že jeho dramaturgie klade velký důraz na nehudební složku programu. Mezi filmovými projekcemi je několik cyklů, například dokumentární řada zobrazující zločiny českých komunistů nebo profil režiséra Juraje Herze. Návštěvníky čeká řada divadelních představení pro dospělé i pro děti, výtvarnou složku zastoupí například výstava fotografií Jindřicha Štreita a Agnieszky Traczewské nebo slovenského kolektivu Hogwash.

Letošní ročník Boskovic je výjimečný i tím, že program je zčásti zaměřen na kulturu sousedního Polska. Hudební sekce festivalu představí polské kapely Forsal, Max Bravura, Ciśnienie, Omayu nebo Tokka. Divadelní dramaturgie přinese představení Miláček / Píseň písní na motivy básnického dramatu Karoła Wojtyly, k vidění bude i řada polských filmů.

Autor:
  • Vybrali jsme pro Vás