Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Festival v Cannes bude ve znamení Marilyn Monroe

Kultura

  15:20
NEW YORK - Slavná americká herečka Marilyn Monroe byla vybrána za oficiální ikonu letošního filmového festivalu ve francouzském Cannes. Prestižní soutěžní přehlídku filmů bude její černobílý portrét propagovat na plakátech festivalu.

Marilyn Monroe na plakátu letošního festivalu v Cannes

Festival v Cannes, který se letos uskuteční ve dnech 16.-27. května, poctí herečku a zpěvačku Marilyn Monroe 50 let po její smrti. Ikonická blondýna, která účinkovala ve filmech jako Páni mají radši blondýnky, Jak si vzít milionáře nebo Někdo to rád horké, zemřela v roce 1962 v Los Angeles ve 36 letech.

Organizátoři 65. ročníku festivalu připravili plakát s černobílou fotografií Marilyn Monroe, jak svůdně sfoukává svíčku. Na pozadí je velký nápis "Cannes 65".

Předseda poroty bude i v Praze

"Festival je chrámem půvabu a Marilyn je jeho dokonalým ztělesněním. Jejich propojení symbolizuje ideál jednoduchosti a elegance," uvedli organizátoři festivalu, jenž každý rok určuje trendy v kinematografii.

Nanni Moretti bude předsedat porotě letošního mezinárodního filmového festivalu v Cannes.

Předsedou poroty letošního canneského festivalu bude uznávaný italský herec a režisér Nanni Moretti. Ten dorazí také na letošní Febiofest, který se v Praze koná od 22. do 30. března.

Autoři: , ,