Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Festival v Cannes začíná. 'Diktátor' dorazil na velbloudu

Kultura

  18:00
CANNES - Mezinárodní filmový festival v Cannes uvede na devadesát filmů, z nich 22 bude soutěžit o Zlatou palmu.

Sacha Baron Cohen a jeho velbloud v Cannes foto: ČTK/AP

Ještě před večerním zahájením mezinárodního filmového festivalu na sebe v jihofrancouzském Cannes strhl pozornost britský komik Sacha Baron Cohen, který se v rámci propagace svého nového filmu Diktátor projel po přímořském bulváru na velbloudovi.

Nejprve uspořádal před svým hotelem tiskovou konferenci, na kterou přišel v kostýmu filmového diktátora Aladeena a v doprovodu dvou dívek ve vojenských baretech, uniformách a s modely samopalů. "Klid, žádný tlak," řekl Baron Cohen tlačícím se fotografům. "Jsem diktátor! Nechci, aby se někomu něco stalo." Pak s určitými problémy nasedl na velblouda a se slovy "pojeďme na nákup" se vydal na bulvár Croisette. Zde vyvolal rozruch, který zastavil dopravu, a pak se vrátil do hotelu.

Účastní se i dva české snímky

Do 27. května bude na 65. Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes uvedeno 90 celovečerních snímků, z nichž 22 se bude v oficiální soutěži ucházet o Zlatou palmu pro nejlepší film. Ve vedlejších soutěžních sekcích se objeví české krátké snímky Tambylles a Tramvaj.

Zahajovacím snímkem přehlídky je tragikomedie Moonrise Kingdom (Království vycházejícího měsíce) režiséra Wese Andersona. Světové premiéry se účastní herci Bruce Willis, Edward Norton, Tilda Swintonová či Bill Murray.

ČTĚTE TAKÉ:

O Zlatou palmu budou soutěžit nejnovější snímky věhlasných režisérů, jako jsou Kanaďan David Cronenberg, Rakušan Michael Haneke nebo 90letá legenda francouzského filmu Alain Resnais.

Předsedou hlavní poroty festivalu je italský režisér Nanni Moretti. V porotě zasednou i herecké osobnosti Ewan McGregor či Diane Krugerová.

Autoři: ,