Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

CANNES 2018: Festival začne poctou Miloši Formanovi

Kultura

  6:09
CANNES (Zpravodaj LN na festivalu v Cannes) - Jedním z prvních zážitků návštěvníků letošního filmového festivalu v Cannes bude setkání s tvorbou režiséra Miloše Formana. Už v úterý, v zahajovací den nejvýznamnější světové filmové přehlídky, uvedou pořadatelé Poctu Miloši Formanovi v oblíbeném kině na pláži nedaleko festivalového paláce.

Plakát k 71. filmovému festivalu v Cannes. foto: Reuters

Večerní projekce v tomto kině jsou populární mimo jiné proto, že jsou volně přístupné všem zájemcům. Na závěr festivalu se na tomtéž místě bude konat pocta dalšímu velkému filmaři, který letos zemřel, italskému režisérovi Vittoriu Tavianimu.

Další česká stopa: Jan Němec

Poctu Miloši Formanovi uvede slavný filmový festival přesně padesát let poté, co se v Cannes o Zlatou palmu ucházel Formanův film Hoří, má panenko a v soutěži byly ještě dva další české filmy – Démanty noci Jana Němce a Rozmarné léto Jiřího Menzela. Festival však tehdy ceny neudělil a skončil předčasně kvůli bouřlivým protestům takzvaného pařížského jara.

Cannes 2018.

Velký podíl tehdy na tom měl francouzský režisér Jean-Luc Godard, jehož nový film Le livre d’images letos bojuje v hlavní soutěži. Jeho legendárním snímkem Bláznivý Petříček z roku 1965 je zase inspirován letošní festivalový plakát (viz snímek).

Filmová přehlídka v Cannes potrvá od zítřka do 19. května a uvede filmy ze 160 zemí světa. Tvorba současných českých režisérů mezi nimi však zastoupena není. Českou stopu obstarávají zesnulí velikáni. Vedle pocty Miloši Formanovi uvede festival v sekci Classics ještě už zmiňovaný snímek Jana Němce Démanty noci.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...