Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Festival v Glastonbury ukončili 'domácí miláčci' Blur

Kultura

  11:41
GLASTONBURY - Vystoupením rockové skupiny Blur skončil v noci na dnešek u Glastonbury v jižní Anglii největší světový festival pod širým nebem. Na 140.000 platících diváků bavily po čtyři dny desítky interpretů a skupin, vrcholem bylo v sobotu vystoupení Bruce Springsteena.

Glastonbury 2009 foto: AFP

Poslední večer zakončili Blur, kteří se letos znovu sešli a vystoupili v Glastonbury poprvé od roku 1998. Na hlavní scéně Pyramid se před nimi během neděle vystřídala řada veteránů. Vedle Nicka Cavea měli úspěch velšský zpěvák Tom Jones, rockoví harcovníci Status Quo a především londýnská ska kapela The Madness, která se také znovu dala po letech dohromady. Na dalších scénách hráli například hiphopová skupina The Black Eyed Peas, taneční The Prodigy či alternativní rockeři z New Yorku Yeah Yeah Yeahs.

Boss je boss
Nicméně největší pozornost diváků i kritiků zřejmě upoutal v sobotu Bruce Springsteen. Devětapadesátiletý zpěvák přezdívaný The Boss, který si zjevně své první vystoupení v Glastonbury užíval, dostal diváky do varu písněmi z poslední doby jako Working on a Dream, ale hlavně hity jako Dancing in the Dark, Glory Days, The River nebo Born To Run a jednu skladbu zpíval opřený o diváky na bariéře pod pódiem.

Zakladatel a hlavní organizátor festivalu Michael Eavis ocenil nejen Springsteena, ale i Blur a páteční hlavní hvězdu, Neila Younga. Podle něj letošní Glastonbury "muselo být asi nejlepší ze všech".

Nevadilo mu ani pokuta 3000 liber (91.000 korun) za to, že Springsteen o devět minut přetáhl začátek nočního klidu. "Ale jděte, to nejsou žádné peníze, posledních devět minut bylo naprosto senzačních," prohlásil Eavis, který je ochoten pokutu zaplatit sám. I když prý v roce 2004 Paul McCartney také přetáhl a peníze za pokutu Eavisovi vrátil.

Sám Springsteen na toto téma na scéně žertoval, když se diváků koncem koncertu ptal, zda už platí "curfew time" (zákaz vycházení) a oni mu odpovídali, že je pořád "Boss time" (Bossův čas). V sobotu připomněli staré časy folkrockoví Crosby, Stills and Nash. Naopak indie kapely Franz Ferdinand či Kasabian dokázaly, proč nyní patří v Británii na vrchol.

Pátku zase vedle Neila Younga dominovaly především zpěvačky. Zatímco Američanka Lady Gaga na sebe upozornila především výstřední show, Newyorčanka ruského původu Regina Spektorová písničkami za doprovodu klavíru a hvězdy britského popu Lily Allenová a Little Boots strhly diváky bezprostředními koncerty plnými energie.

Michael forever
Michael Eavis poprvé uspořádal festival na své farmě v roce 1970. Pro příští, jubilejní 40. ročník prý jedná s dalšími dvěma či třemi velkými hvězdami, které v Glastonbury ještě nehrály. I když nechtěl uvést, o koho jde, odborníci připomínají že na Eavisově farmě ještě nehráli U2 nebo Rolling Stones. I Glastonbry zasáhla zpráva o náhlé smrti Michaela Jacksona a několik umělců ve svých vstoupeních ho v pátek připomnělo.

K festivalu platí tradičně déšť a záplavy bláta, ale letos se po krátkých bouřkách ve čtvrtek a v pátek počasí umoudřilo a celý víkend svítilo slunce. Přes předpovědi dalších bouřek diváky přes den spíš trápilo horko. Oproti loňsku se dále zlepšila i bezpečnost na festivalu, když policie zaznamenala 368 přestupků a zadržela 138 lidí, z toho 117 kvůli drogám.

Autor: