Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Festivalová noc k zahájení 50. ročníku přinesla Lucii a nadchla fanoušky

Kultura

  11:14
KARLOVY VARY - Festivalová noc, určená při zahájení jubilejního padesátého ročníku filmovým fanouškům, se vydařila. Lázeňské centrum bylo místem mnoha akcí, které zahájila hudební vystoupení před Thermalem. Následovala audiovizuální show skupiny SPAM v čele s Vladimirem 518, která za pomoci laserových efektů, videoobrazu a zvuku shrnula dosavadní historii této přehlídky.

Jiří Bartoška a Robert Kodym. foto:  Dan Materna, MAFRA

Nebe nad městem pak rozzářil ohňostroj, provázený potleskem stovek přihlížejících. Ti už netrpělivě čekali na koncert skupiny Lucie, která připomněla největší hity své šestadvacetileté historie včetně Šroubů do hlavy a Medvídka. Stovky lidí sledovaly pod širým nebem i půlnoční premiéru dokumentu Miroslava Janka Filmová lázeň o historii festivalu. 

Filmový festival v Karlových Varech začal. Hvězdný Gere ocenil dalajlamu i Havla

Zahájení festivalu bylo spojeno s premiérou nové znělky, kterou režisér Martin Krejčí natočil s loňským držitelem Křišťálového glóbu Melem Gibsonem. Minipříběh vznikl počátkem května v Los Angeles a jeho součástí je i zmíněná cena. Točilo se ve vile nad Beverly Hills, kam v noci vpadnou dva lupiči. Gibson je překvapí právě ve chvíli, kdy mají v ruce karlovarskou sošku a dohadují se, o co jde. Oba Gibson zneškodní indiánskou foukačkou. Krejčí prý hrdinu své znělky překvapil, když k natáčení použil zapůjčenou kameru na klasický materiál s velkou filmovou historií; naposledy s nimi pracoval Martin Scorsese na filmu Casino.

Nafukovací kino nahradil grandhotel

Nafukovací kino, které bylo od roku 2003 tradiční součástí prostoru před hotelem Thermal, nesplňovalo technické nároky na projekce a letos už tu nestojí. Nahradil je projekční sál v nákladně rekonstruovaném grandhotelu Ambassador Národní dům, který dvě desetiletí chátral. Secesní skvost od vídeňských architektů Fellnera a Helmera, mimo jiné autorů Státní opery v Praze či karlovarského Městského divadla, nabízí komfortní kinosál. Promítat se tu začne v neděli.

David Koller.
Kapela Lucie.

Komedie Pretty Woman, kterou v sobotu před půlnocí uvede v Letním kině čerstvý držitel Křišťálového glóbu Richard Gere, vznikla právě před 25 lety. Podle původní verze scénáře nazvané 3000 dolarů měl však být její příběh poněkud jiný. Hlavní hrdinka, jejíž kamarádka zemře na předávkování, měla být závislá na kokainu. V závěru filmu ji měl mrzutý krasavec-milionář vysadit na ulici a okénkem auta za ní vyhodit zmíněný finanční obnos. Také poslední slova příběhu, která měla zaznít, totiž: „Jdi k čertu! Nenávidím tě, nenávidím tvé peníze!“ se podstatně liší od vyznění romantické komedie, která nakonec vznikla. Hlavní ženskou roli přijala tehdy málo známá jedenadvacetiletá Julia Robertsová. V momentě, kdy Gere během druhé noci s Vivian improvizuje na hotelový klavír, šlo o jeho vlastní hudbu - býval profesionálním muzikantem.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!