Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Festivalový víkend: Houbičky v ocelovém městě

Colours of Ostrava

  7:00
Je tu teprve druhý červencový víkend, ale i přesto se dá říct, že Českou republiku čeká vrchol festivalové sezóny. Díky přehlídce Colours of Ostrava, která bude okupovat dávno vychladlé a zrezivělé svaly bývalého ocelového srdce republiky. Ovšem nabídka nadcházejícího víkendu je ještě mnohem bohatší.

Infected Mushroom foto: Colours of OstravaReprofoto

Festival Slunce
12. až 14. července, Strážnice

Atmosféra letních ohňů, skautských táborů nebo čundrů. Tu přináší už třináctý ročník hudební přehlídky Slunce v jihomoravské Strážnici zaměřené na domácí country a folk. Pohodová nálada všech zálesáků zajištěna, Wabi Daněk určitě nezapomene na Rosu na kolejích.

Wabi Daněk

 

Colours of Ostrava
12. až 15. července, Dolní oblast Vítkovice v Ostravě

Lékaři sice islandské zpěvačce Björk výlet do Ostravy zakázali, ale i tak je v programu nabito. Ať už jde o izraelskou psytranceovou legendu Infected Mushroom, klenot náročnějšího popu Anthony and The Johnsons ve společném setu s Janáčkovou filharmonií, neúnavné The Flaming Lips (nedávno zlomili světový rekord v počtu odehraných koncertů za den) nebo nestárnoucího elektronika Banco de Gaiu. Letos poprvé si festival vyzkouší zrezivělé industriální kulisy vítkovických železáren.

Kapela The Flaming Lips

 

Creepy Teepee
12. až 15. července, Kutná Hora

Kdybychom ke všem domácím přehlídkám přiložili teploměr alternativnosti, rtuť by nejvýš vyšplhala u téhle akce. Čerstvá jména menšinových elektronických a instrumentálních žánrů se letos opět seřadí na dvoře starého kutnohorského pivovaru.

  

Masters of Rock
12. až 15. července, Vizovice

Nosíte černé mrkváče a koženou bundu? Tak to nesmíte chybět v areálu vizovické likérky Jelínek, kde proběhne setkání zkušených borců ze škatulek metal a rock´n´roll. Na letošním festivalu Masters of Rock vystoupí třeba Exodus nebo Nightwish.

  

Perverse Slafkof
13. až 15. července, Černvír u Slavkova)

Co by to bylo za léto, kdyby příznivci taneční hudby nemohli vyrazit do polí a pořádně se vyřádit u obřích stěn postavených z reproduktorů? Příznivci drum´n´bassu a tekkna jistě míří na Perversi Slafkof, kde zahrají stále úspěšnějí domácí producenti Local Heroes nebo legenda brněnské scény X.Morph.

 

Free Culture Festival
14. až 15. července, Bohuňovice

A další nálož taneční hudby. Tentokrát na louce u bohuňovického motorestu U Letiště na Olomoucku. Dostaveníčko si tady dají přední drum´n´bassoví, dubstepoví a techno DJs, jasným headlinerem je úspěšný slovenský producent L Plus ve společném setu s britským MC Coppou.

  

Mighty Sounds
13. až 15. července, Tábor

Pozor na to, pankáčská přehlídka na polním letišti u Tábora není pro žádná ořezávátka. Tvrdý punk, řízné ska, to je Mighty Sounds. A když zaprší o trochu víc, připravte se na bahnité orgie.

   

Šumava Rocks
14. července, Sušice

Bylo by chybou, kdyby někdo přes nával festivalů přehlídl menší akci na ostrově Santos v šumavské Sušici. V malém areálu vystoupí kvalitnější část domácího popu včetně Terezy Černochové, PSH nebo třeba stále dobře fungujících Tata Bojs.

Tata Bojs

 

Cinda Open Air
14. července, Praha

Pokud jste z Prahy a nechce se vám nikam daleko, ideální volbou je Cinda Open Air. Jednodenní přehlídka techna a houseu proběhne na Císařské louce. A domu taky přijdete brzo, pořadatelé musí dodržet noční klid, a tak se končí už v deset večer.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...