Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Festivalový víkend: od Hip Hop Kempu k Ostravské bandě

USA

  6:00
Předposlední prodloužený prázdninový víkend nabízí žánrově široce rozkročené akce. V Hradci Králové dostanou šanci příznivci hip hopu, rockovou festivalovou klasiku představí trutnovský festival, kde vystoupí například Prodigy, na Okoři zazpívá Aneta Langerová nebo Tomáš Klus, pražský Shakuhachi Festival představí japonskou tradiční a současnou hudbou a Ostravské dny uvedou to nejzajímavější ze soudobé vážné hudby.

Aneta Langerová vystoupí na Open Air Festivalu Okoř 22. srpna. foto:  Michal Šula, MAFRA

Hip Hop Kemp
Hradec Králové, 20. - 22. srpna
Vstupné: 1400 - 2600 Kč
Vystoupí: Raekwon (USA), Joey Badass (USA) , Mobb Deep (USA), Yelawolf (USA), Majk Spirit (SK)
Hip Hop Kemp je mezinárodní hip hopový festival, který se koná každý rok koncem srpna v Hradci Králové v areálu Festivalparku, kam se přestěhoval z původního místa konání v Pardubicích v areálu koupaliště Cihelna. Jde o jeden z největších hip hopových festivalů v Evropě, jehož návštěvnost festivalu se podle organizátorů pohybuje kolem 20 000 návštěvníků. Jednou z hvězd letošního ročníku budou newyorští Mobb Deep, kteří  mají na kontě více než 40 miliónů prodaných nosičů a letos slaví 20. výročí své slavné desky The Infamous.

Trutnoff Open Air
Trutnov, 20. - 23. srpna
Vstupné:1200 -1400 Kč
Vystoupí: The Prodigy (UK), Matisyahu (USA), New Found Glory (USA), Jiří Schmitzer, Nylon Jail, Vložte kočku ad.

Hvězdou festivalu Trutnoff 2014 byla americká zpěvačka Patti Smith.

„Český Woodstock“ je nejstarší český hudební festival svého druhu. První ročník v roce 1987 byl rozehnán komunistickou Státní a Veřejnou bezpečností, od roku 1990 (první povolený ročník) se festival pořádá v Trutnově. Festival je známý svým širokým hudebním záběrem a mimohudebními přesahy, zejména do oblasti ekologie, politiky či 

náboženství.  Hlavní zahraniční hvězdou letošního ročníku festivalu jsou britští The Prodigy, kteří představí své nové album The Day Is My Enemy. Dále vystoupí například  Vladimír Mišík s Etc..., Monkey Business nebo americký zpěvák Matisyahu, představitel chasidského reggae, vlastním jménem Matthew Paul Mille

Mácháč
Doksy, 21. - 22. srpna
Vstupné: 1190 - 2 900 Kč
Vystoupí: Madeon (FR), Don Diablo (NL), Disciples (UK), Cedric Gervais (FR), Firebeatz (NL), Franky Rizardo (NL), Matamar, Madene
Festival Mácháč je největším domácím beach open air festivalem, který patří již po čtrnáct let k tradičnímu zakončení taneční sezony. Během těchto let se na pláži Klůček u Máchova jezera vystřídaly hvězdy jako Tiësto, Axwell, Dimitri Vegas & Like Mike, W&W, Dada Life, Carl Cox, Paul van Dyk, Ferry Corsten, Boy George, Sidney Samson, Marco V, Junkie XL a mnoho dalších. Od roku 2011 se stal festival dvoudenním.

Open Air Festival Okoř
Okoř, 22. srpna
Vstupné: 530 – 580 Kč
Vystoupí: Aneta Langerová, Tomáš Klus, Michal Hrůza, Mig 21, Miro Žbirka, Chinaski 
Festival konaný v podhradí Okoře se zaměřuje na české kapely a letos oslaví 15 let, které oslaví spolu s tehdejšími i současnými interprety. na prvním ročníku vysoupila napříkald Lenka Filipová, která zde letos vystoupí společně s dcerou Lenny. Na druhém ročníku už hrála skupina MIG 21, i ta letos přijede také.

Kačeři 2015
Horčápsko u Březnice, 21. – 22.srpna
Vstupné: 350 Kč
Vystoupí: Pipes and Pints, PSH, the.switch, Sunflower Caravan
10. ročník letního festivalu představí na třech pódiích živé kapely různých žánrů: vystoupí Pipes and Pints, Peneři Sunflower Caravan a mnoho dalších. V DJ stanu se představí zástupce německého labelu Kompakt DJ Gunjah z Drážďan a dále známí čeští DJs Chris Sadler, Pavel Bidlo, Pixie, Deadly Viperz, Fatty M, N.Dee, Tomas Drex, Andre Lesu, Šlapy, Krastra sound, Robo, PB Jungle Company, TomP, JOhn Happy. Třetí alternativní stage prezentuje show Na Stojáka, písničkáře a mladé kapely. Na Festival nabízí i sportovní akce - fotbal, volejbal, slackline doplňují skateboardová U-rampa a jízdní kola.

Prague Shakuhachi Festival 2015
21.8. – 25.8. Praha: HAMU a další místa
Festival nabízí koncertů, workshopy a přednášky věnujících se japonské a soudobé hudbě. Uvede hráče na japonské tradiční nástroje shakuhachi, shamisen nebo koto. Hlavním hostem devátého ročníku je Kuniyoshi Sugawara, mistr japonské flétny shakuhachi. Program festivalu nabídne mimo jiné tzv. „slepou soundwalk“ – rozsáhlou zvukovou procházku starou Prahou se zavázanýma očima, která bude spojovat jednotlivá performance v interiéru i plenéru. 

V tuto chvíli je sfestival vyprodán, možné je navštívit zdarma zahajovací koncert, který představí představí současnou hudbu pro shakuhachi, živou elektroniku a tanec. Vystoupí na něm The Magic Carpathians (electro-acoustic), Kyklos Galaktikos (post hiphop), Christopher Yohmei Blasdel (shakuhachi), Vlastislav Matoušek (shakuhachi), Jim Franklin (shakuhachi).

Ostravské dny 2015
21.8. – 29.8., Ostrava – různá místa
Bienále Ostravské dny v sobě propojují třítýdenní institut a devítidenní festival určený široké veřejnosti. Rezidenčními orchestry Ostravských dnů jsou 95členná Janáčkova filharmonie Ostrava a komorní orchestr Ostravská banda (cca 35 hráčů) a další dirigenti, sólisté i ansámbly. Jedna z největších akcí svého druhu na světě se koná každé dva roky. Zahrnuje dvě desítky koncertů, zahrnujících stěžejní díla současných autorů jako jsou Christian Wolff, Alvin Lucier, Petr Kotík, Martin Smolka, Phill Niblock, Elliott Sharp nebo Kaija Saariaho. Z klasiků nové hudby uvede festival např. skladby Mortona Feldmana, Johna Cage, Earla Browna, Luigiho Nonoa, Iannise Xenakise, Karlheinze Stockhausena nebo Györgyho Ligetiho.

Autor: