Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Festivalový víkend: Škola je tu. Zatím jen ta filmová

Kultura

  19:00
Letní prázdniny se během několika dnů dostanou do druhé poloviny a s nimi i domácí festivalová sezóna. Pořadatelé hlavních českých přehlídek už to vesměs mají za sebou a odpočívají po letošních ročnících, takže přichází čas, kdy stojí za to (vlastně nic ani jiného nezbývá) podívat se na menší lokální akce. Anebo do ciziny, na to nezapomínejte.

Xavier Baumaxa foto: Archiv MAFRA - Alžběta Jungrová

Stoptime (24. až 27. července, Kroměříž)

Třetí ročník "festivalu zpívajících básníků" běží v kroměřížské Květné zahradě a klubu Starý pivovar už od čtvrtka, ale pokud se tam vydáte až v pátek, nemusíte si trhat vlasy. Nestihnete už sice irský klenot s klavírem jménem Duke Special, ale můžete se pobavit s domácím Trabandem, Xavierem Baumaxou či Ivanem Hlasem.

 

Šramlfest (26. až 27. července, Znojmo)

Vsadím se, že ani tento víkend si znojemskou vinařskou oblast nenechají ujít stovky cyklistů z celé republiky. Pokud patříte mezi ně a lámete si hlavu, co dělat, až slezete z kola, je tady tip. Šramlfest. Na lákavý program se dostala třeba dvojice Emil & Jakub vyluzující z plastových kbelíků a smaltovaných hrnců předělávky známých hitů nebo drum´n´bass, brněnská tanečně-jazzová úderka Lesní zvěř či vídeňští freerockeři Tankris.

 

Benátská noc (26. až 28. července, Liberec-Vesec)

Co říct k Benátské noci? Přehlídka českého popu a interpretů, které uvidíte během prázdnin na více místech, korunovaná několika zahraničními jmény. Lidi ji prý mají rádi. Alkehol, Marek Ztracený a k nim třeba finští Nightwish či finští Sunrise Avenue. Jak se tam ale ocitla německá N.O.H.A?

 

Moravskotřebovský bramborák (27. července, Moravská Třebová)

A je tu další důkaz toho, že ani jeden letní víkend se neobejde bez řádného potlachu vyplněného českým folkem a country. Třebovský zámek přivítá třeba nestárnoucí Spirituál Kvintet nebo kapelu Docuku. A kdo bude mít klobouků a károvaných košil zastrčených do riflí přes den málo, pro toho je tu ještě noční countrytéka.

  

Letní filmová škola (26. července až 3. srpna, Uherské Hradiště)

Na Slovácko teď s krosnami míří především milovníci filmového umění. Ovšem ani ti, u nichž se láska ke kinu pojí s obdivem k muzice, o nic nepřijdou. Pořadatelé jim připravili pořádnou dávku koncertů a tanečních parties. Z živáků rezonují vystoupení Vladimira 518, projektu Kazety či slovenských Longital, na parketu se zase budete potit na Floexe, Ventolina nebo Zuzku z Čokovoko.  

Zahraniční tip LN:

Audioriver (26. až 28. července, Plock, Polsko)

Polské město Plock na Visle je pro fanoušky z Čech a Moravy trochu z ruky, ale dojet se tam dá, o tom žádná. Možná až zjistíte, že účast přislíbil berlínský technoanděl Paul Kalkbrenner, francouzský plyšák Mr. Oizo či legenda rovných beatů Jeff Mills, pojede se vám mnohem líp.

Autor: