Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Festivalový víkend: Tradiční trutnovský festival i bienále v Ostravě

Kultura

  10:27
Srpen se láme do druhé poloviny a s tím přichází i poslední čtvrtina letních prázdnin. Kdo ještě nestihl žádný koncert pod širým nebem, má dost možností i tenhle víkend. Na výběr je chytrá taneční elektronika, houpavé reggae i legendární hippies akce.

Návštěvník 15. ročníku Open Air Trutnov foto: David TanečekČTK

Open Air Festival Trutnov (15. až 18. srpna, Trutnov)

Každý rok se mluví o tom, že trutnovský festival bude muset měnit lokalitu a z amfiteátru Na Bojišti se odsune jinam. Ale ani letos se fanoušci červeného bahna ze svých bot nezbaví, přehlídka zůstává na stejném místě. Worldmusic reprezentuje bard Rachid Taha a éterická Natacha Atlas, hlavní hvězdou je bluesový rocker John Mayall. Pokud o víkendu míříte do Krkonoš, dejte si na příjezdu do Trutnova pozor, hlavní cesta se hemží lidmi i stánky.

WonderLand (16. až 18. srpna, Brniště)

Brniště u České Lípy se letos podruhé promění v lokalitu, kde si dají dostaveníčko fanouškové elektronické hudby. Headlinerem je ruský producent Long Arm, který už zazářil na pražském Lunchmeatu, dobrou tancovačku slibuje i německé duo Stereo TAM-TAM. Ale je toho mnohem víc, kvalitní breakbeat odhalí Stephunk T, ukázková downtempo zase ostravská Forma.

Lopsided (16. až 18. srpna, Horní Cerekev)

Areál u Horní Cerekve vábí vyznavače strojových a drsných tanečních beatů. Drum´n´bass, techno, house, hardcore. Na čtyřech stageích bude ke slyšení skutečně všechno. Surové zlomené kostry vypustí projekt Counterstrike, do line-upu se vklínil i otec českého houseu DJ Tráva.

Reggae Area (16. až 18. srpna, Ústí nad Labem)

Na ústecké letiště V Podhoří se dá dojet i autobusem číslo 11, takže dostat se na festival Reggae Area nepředstavuje žádnou obtíž. Zahraje stálice Babalet i tvrdší Dub Artillery, na dalším pódiu bude ke slyšení elektronický jungle.

Ostravské dny (16. až 31. srpna, Ostrava)

Sedmé bienále i letos propojuje třítýdenní institut a devítidenní festival určený široké veřejnosti. Ten začíná 16. srpna koncertem jednoho z nejznámějších současných skladatelů Philipa Glasse. Ve vítkovickém Gongu předvede se svým ansámblem minimalistické dílo Music in Twelve Parts, které zabere pět hodin. V dalších dnech se na přehlídce představující současnou instrumentální hudbu představí i Janáčkova filharmonie či newyorští S.E.M. Ensemble.

Krpolefest (17. srpna, Brno)

V Králově Poli u nákupního centra si můžete v sobotu zadarmo poslechnout několik méně či více kvalitních koncertů. Místní Lesní zvěř si jako pokaždé jistě připraví silný zážitek, Debbi či Jaroslav Uhlíř situaci uklidní.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...