Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Festivalový víkend: Trnky zavoní i letos

Kultura

  13:00
Pokud jste ještě o letošních prázdninách nevyrazili za hudbou, vězte, že teď máte předposlední šanci. Víkend je akcemi nabitý, takže rozhodně je z čeho vybírat. A pokud za muzikou rádi cestujete za hranice, nabízí se konopím zadýmená Bratislava nebo černé Katowice.

Hudebník Jiří Stivín foto: archiv LN - Hynek GLos

Mácháč
24. až 25. srpna, Doksy

Máchovo jezero v plném lesku

Tradiční přehlídka rovných beatů, která okupuje pláž Kůček na Máchově jezeře, nezůstane ani letos bez povšimnutí. Dvoudenní program kromě švédského objevu současného housu Dada Life oživí i legenda chicagského zvuku Felix Da Housecat.

  

Rock for Chrurch(ill)
24. až 25. srpna, Vroutek u Podbořan

Novozélandská kapela NZ Shapeshifter

Pořadatelé letos opět namíchali silný koktejl elektronické a rockové hudby. Na straně tanečních beatů zahrají NZ Shapeshifter a The Freestylers (sound systém), ostatní potěší třeba zase Tito & Tarantula či Panteón Rococó.

 

Trnkobraní
24. až 26. srpna, Vizovice

V areálu vizovické likérky se letos bude koncertovat hned na třech scénách. V pátek přijede Václav Neckář či Poutníci, v sobotu zase Jiří Stivín, Fleret nebo Gang Ala Basta. Stálicí obou večerů bude Jana Kratochvílová. Nejdřív předvede "rockově šamanistickou invokaci Světla", v sobotu tradiční vystoupení se všemi hity.

 

Natruc Kolín
25. srpna, Kolín

David Koller vystoupí na festivalu Natruc

Jednodenní přehlídka na Kmochově ostrově proběhne už popatnácté. Nad řekou Labe se vystřídají Blue Effect, Wohnout nebo třeba David Koller.

  

Turon Nowa Muzyka
23. až 26. srpna, Katowice, Polsko

Duo Fuck Buttons

Tradiční polská přehlídka současné elektroniky je letos opět zatraceně silně nabita. Méně náročné posluchače přilákají Hot Chip či Madlib ve společném rapu s Freddie Gibbsem, ty vybíravější zase duo Fuck Buttons, John Talabot či Ghostpoet. Zkrátka samé špeky.

 

Uprising Reggae Festival
24. až 25. srpna, Bratislava

Už název napovídá, jací posluchači si na Zlatých píscích přijdou na své. Ovšem kromě tradičního reggae a ska tu bude dost místa i pro těžkotonážnější dub a další elektronické odnože jamajské hudby. Přijede hip-hopová legenda Delinquent Habits, skoční Asian Dub Foundation, Lee Scratch Perry či DJ Vadim & Yarah Bravo.