Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Filharmonici zahájili sezonu koncertem s Urbanovou

Kultura

  23:44
Koncertem věnovaným 90. výročí narození a 15. výročí úmrtí svého bývalého šéfdirigenta Václava Neumanna dnes Česká filharmonie (ČF) v pražském Rudolfinu zahájila svou 115. sezonu. Ve Dvořákově síni zazněla Mozartova Symfonie č. 39 Es Dur a Janáčkova Glagolská mše. Pod taktovkou šéfdirigenta Eliahu Inbala vystoupila s orchestrem ČF a Pražským filharmonickým sborem sopranistka Eva Urbanová, altistka Yvona Škvárová, tenorista Jan Vacík a basista Peter Mikuláš.

Eva Urbanová foto: ČTK

Slavnostní večer ČF, kterou v poslední době provází řada problémů, zakončil dlouhotrvající potlesk vyprodaného sálu. Byly v něm známé tváře jako šéf Státní opery Praha Oliver Dohnányi, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Vlasta Parkanová, hudebník Jaroslav Uhlíř nebo syn prezidenta republiky Václav Klaus mladší.

V úvodu publikum vyslechlo Mozartovu Symfonii č. 39, první ze tří jeho posledních symfonií dokončenou v roce 1788. Mozartovy poslední tři symfonie, Es dur, G moll a C dur Jupiter, tvoří vrchol jeho symfonické tvorby a symbolicky také uzavírají vývoj symfonie jako druhu v 18. století.

Druhou část večera vyplnila Janáčkova Glagolská mše, rozsáhlé dílo na staroslověnský text. Jako ve všech svých vokálních dílech vycházel Janáček z obsahu textu. Nechtěl prý vyjádřit nic víc než stav zoufalé mysli v prosbě Gospodi pomiluj (Kyrie eleison), jásavý výkřik radosti v Slava (Gloria), přísahu víry ve Věruju (Credo) a svatou velebnost v Agneže božij (Agnus Dei).

Nová sezona s novým šéfem
ČF vkročila do nové sezony s dalším šéfem, dočasně pověřeným ministrem kultury, od začátku roku v ředitelském křesle již třetím v pořadí. Po bouřlivých jarních událostech s odvolaným kontroverzním ředitelem Vladimírem Darjaninem, který působil u českých filharmoniků necelých jedenáct měsíců, a následnými veřejnými protesty orchestru vyvrcholilo léto rezignací jeho neúspěšného nástupce Václava Kasíka. Do funkce byl bez výběrového řízení narychlo dosazen bývalým ministrem kultury Václavem Riedlbauchem, někdejším šéfem ČF.

Nový ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) na konci srpna pověřil dočasně řízením této instituce svého náměstka pro oblast umění a knihoven Radka Zdráhala. Příspěvkovou organizaci hospodařící s dvousetmilionovým rozpočtem povede až do výběrového řízení. Přihlášky se mají posílat do konce září.

Letní úspěchy
Orchestr v létě sklidil tři výrazné úspěchy, kromě dvojího hostování na festivalu Dvořákova Praha zahrál s velkým ohlasem i na prestižním festivalu BBC Proms v Londýně pod vedením sira Johna Eliota Gardinera. Nová sezona ČF nabídne svým abonentům několik novinek. Rezidenčními umělci budou americký houslista Joshua Bell a čínský klavírista Lang Lang. Za dirigentský pult v Rudolfinu se postaví například Marin Alsopová, Pinchas Steinberg, Jiří Bělohlávek či hlavní hostující dirigent ČF Manfred Honeck.

Sezonu ukončí 26. června 2011 na Pražského hradu ruský barytonista Dmitrij Chvorostovskij. Pro květnový festival Pražské jaro chystá ČF do pražské O2 areny monstrózní provedení Osmé symfonie Gustava Mahlera. Česká filharmonie byla založena roku 1894. Historicky první koncert ČF se konal 4. ledna 1896 v pražském Rudolfinu. Řídil ho sám Antonín Dvořák.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...