Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Filharmonie Brno zahraje portrét parní lokomotivy

Kultura

  14:00
Skladby, které čerpají inspiraci z chladu a přesnosti mechanických strojů, uvede v květnu Filharmonie Brno.

Filharmonie Brno uvede program inspirovaný stroji. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Šéfdirigent Aleksandar Markovič zařadil do programu nazvaného Z mosazi, železa a ocele skladby Sergeje Prokofjeva, Philipa Glasse a Arthura Honeggera. Filharmonie tak pro tuto sezonu uzavře cyklus koncertů ve Wannieck Gallery, industriální výstavní síni moderního umění.

Hlavním bodem programu je Honeggerova světoznámá skladba Pacific 231, což je hudební portrét parní lokomotivy. Strohé ocelové kulisy Wannieck Gallery jsou podle Markoviče ideálním prostředím k uvedení skladby.

Drsný zvuk a chladná krása

Zazní také Prokofjevova Druhá symfonie, jež v době svého vzniku svou až násilnickou energií a tvrdou disonancí šokovala publikum. Prokofjev se inspiroval dobovým rozvojem průmyslu a techniky a pomáhal vytvořit novou hudební estetiku. Podle Markoviče je symfonie dílem "tvarové komplexnosti, drsného zvuku a chladné krásy, která otřásá všemi do té doby existujícími melodickými obraty". Program doplní Glassův Koncert pro saxofonové kvarteto a orchestr Glasse.

Večer nazvaný Z mosazi, železa a ocele filharmonie uvede 17. a 18. května. Kromě filharmoniků pod taktovkou šéfdirigenta Markoviče vystoupí také Bohemia Saxophone Quartet.

Filharmonii Brno pak v této sezoně čekají ještě dva červnové koncerty klasického abonmá s dirigentem Jakubem Hrůšou. V Besedním domě vystoupí jako host sopranistka Kateřina Kněžíková. Sezonu uzavře 29. června mimořádný koncert složený z repertoáru pro klavír a orchestr.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...