Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Film Alice Nellis Mamas&Papas zachycuje podoby rodičovství

Kultura

  14:14
PRAHA - Mozaikou osudů několika manželských či partnerských dvojic, které ve zlomovém bodě života řeší otázky chtěného, nechtěného, vytouženého či zmařeného rodičovství, je film Alice Nellis nazvaný Mamas&Papas.

Alice Nellis. foto: ČTK

Režisérka se v něm pomocí souběžného vyprávění několika příběhů snaží dokázat, že problém moderního rodičovství je širší a hlubší než konkrétní situace kterékoli postavy. Dnes tento svůj snímek, jímž začínají regionální ozvěny Febiofestu, představila na projekci v Praze. Do kin přijde od poloviny dubna.

Film se natáčel poněkud v ústraní a měl příchuť něčeho neznámého i pro herce, mezi nimiž byli dvojnásobná držitelka Českého lva Zuzana Bydžovská, Martha Issová, Petr Franěk, Filip a Michal Čapkovi a také Zuzana Čapková. V jedné z rolí se objeví Ivan Shvedoff, který má za sebou účast na velkofilmech Nepřítel před branami a Bournův mýtus, hrál ve filmu England! a v pohádce Čert ví proč.

Alice Nellis natáčela svůj film chronologicky dvěma kamerami. Jedna zachycovala celou scénu, zatímco úkolem té druhé bylo soustředit se na detaily. Cílem bylo dosáhnout maxima "nehraných" emocí a poskytnout hercům možnost skutečně se stát svou postavou. I proto scénář existoval jen jako volně vyprávěné příběhy bez konkrétních dialogů, které herci předem neznali, byli nuceni na určité situace na místě reagovat. Přitom mnoho scén bylo intimních a citově náročných. I proto jim režisérka v závěrečných titulcích poděkovala.

"Protože neznali scénář, jejich odvaha musela mít širokospektrální charakter. Do každého dne natáčení vstupovali s tím, že se může stát cokoliv," řekla režisérka po projekci.

Herečka Zuzana Čapková s natáčením problémy neměla."I když vlastně všechny pouštíte do své kuchyně. Ale po boku jsem měla manžela Filipa, který mě podržel," uvedla. "Bylo dobře, že se známe; některé věci mezi námi fungují i podprahově," doplnil ji Filip Čapka s tím, že režisérce věřili.

"Ta moje metoda neovlivňovala jenom herce. Smazávala totiž jakoukoliv bariéru mezi nimi řadou neherců v menších rolích. Ani kameramani netušili, co bude následovat," doplnila Nellis. Herci podle ní mohli mluvit svým jazykem i tempem a volit slova, která by jinak ani do scénáře nenapsala.

Téma vztahů mezi rodiči a dětmi prolíná všemi projekty této filmařky - od Ene Bene až k Tajnostem. Producent David Rauch přirovnal snímek Mamas&Papas k intimnímu velkofilmu. Natáčel se v Praze, v Ostravě a loni v létě i v Egyptě, kde vznikla řada záběrů při potápění. Ty se týkaly Václava Jiráčka a překvapivě i Zuzany Bydžovské - oba museli kvůli tomu projít potápěčským kurzem.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...