Středa 4. prosince 2024, svátek má Barbora
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Film doslova k nakousnutí

Kultura

  11:23
PRAHA - Nový animovaný snímek ze studia Pixar dokazuje, že zdaleka ne všechno už tu bylo. Film Ratatouille z dílny autora oscarových Úžasňákových Brada Birda nabízí požitky mnoha barev, chutí a vůní.

Ratatouille. foto: www.falcon.czReprofoto

Titul Ratatouille odkazuje k typické francouzské specialitě, kterou lze připravit na mnoho způsobů. Když se to povede tak, jako hrdinovi stejnojmenného snímku, je to slast, jíž ochotně podlehne každý - dítě, rodič, babička z venkova i strýček intelektuál. Totéž platí i pro film oscarového tvůrce Brada Birda, jehož tvůrčí potenciál se Úžasňákovými rozhodně nevyčerpal, ale spíš rozproudil.

Přitom právě Ratatouille doprovázely největší komplikace, jaké kdy v Pixaru zažili. Dva roky se s filmem trápil Jan Pinkava. Český rodák, který má na kontě Oscara za krátký film Geriho hra pořád nebyl spokojený se scénářem, nedařilo se mu dát dohromady dostatečně nosný příběh. Vedení Pixaru sice nadchl nápadem o kryse, která umí uvařit ty nejlepší laskominy, ale do konce ho dotáhnout nedokázal.

Ve chvíli, kdy projekt ustrnul v mrtvém bodě, přišel ke slovu Brad Bird. Těžko říci, jak si to oba pánové mezi sebou vyříkali, faktem je, že Jan Pinkava o okolnostech „předávání štafetového kolíku“ nehovoří vůbec a vedení Pixaru se omezuje na rádoby zdvořilostní frázi, že „Pinkava neměl o projektu zcela jasno“. Atmosféru jistě zahustila i skutečnost, že Ratatouille je první snímek, který v Pixaru vznikl od chvíle, kdy bylo studio pohlceno Disneyho impériem.

Ať už byly okolnosti vzniku filmu jakékoli, podstatné je, že na výsledku to poznat není. Z původní Pinkavovy práce údajně ve filmu zbyly jen dva záběry, takže Birdovo autorství je takřka stoprocentní. O Ratatouille by se dokonce chtělo napsat obvyklé frázovité, že „Brad Bird nosil myšlenku na animovanou krysu s vařečkou v ruce v hlavě už léta“. Nenosil. Do filmu nastoupil rok a půl před premiérou a jednoduše odvedl skvělou práci, jejíž maximální profesionalita nás snadno přesvědčí, že tenhle film byla režisérova srdeční záležitost.

Bird do scénáře implantoval svou osobní profesní zkušenost: odjakživa chtěl dělat film, ale než přesvědčil všechny kolem sebe, že na to opravdu má, stálo ho to nemalé úsilí. A úplně stejně je na tom krysí hrdina jeho filmu. Venkovský hlodavec jménem Rémy projevuje abnormální gastronomickou vytříbenost, nespokojí se - tak jako jeho početní příbuzní - s kdejakým odpadkem a pečlivě hledá v lidské kuchyni ten správný kousek sýra, který by se nejlépe hodil k právě nalezené lišce obecné.

Kamarádi sice hledí na Rémyho skrz pracky, protože chodí vcelku snobsky po zadních, aby ty přední neměl neustále nehygienicky od bláta, brzy ale začnou využívat jeho vytříbený čich pro spolehlivou identifikaci „čisté“ - tedy neotrávené - potravy. Rémy je okouzlující krysák, sympatický hlodavec s jasným názorem, disponující pestrou škálou výrazových prostředků - ideální hrdina animovaného příběhu, kterému lze v jeho snaze dotáhnout to na šéfkuchaře bez uzardění fandit. Ratatouille má kromě mimořádně podařeného Rémyho v rukávu ještě další esa: vyprávění se brzy přesune do Paříže, do příběhu vstoupí Rémyho lidský parťák a prostředí kuchyně restaurantu Gusteau's nabídne animátorskou ekvilibristiku, která nasytí všechny smysly.

Cvrkot v kuchyni se animoval podle záběrů natočených skrytými kamerami přímo nad plotnami, každá pochoutka byla nejprve skutečně uvařena, a pak se teprve dostala na plátno a každý animátor nafasoval pro inspiraci svou vlastní krysu. Číst si o tom, že počítačová animace opět udělala krok kupředu, nemá smysl, když to člověk nevidí. Dokonalé řemeslo by ale nebylo nic platné bez výborných nápadů, jichž měli tvůrci víc než dost. Díky téhle vtipné, půvabné, šarmantní a také voňavé podívané každý rád uvěří sloganu hlavního hrdiny, totiž že vařit může opravdu každý.

Jak dlouho péct kachnu? Díky sous-vide stačí jen 30 minut
Jak dlouho péct kachnu? Díky sous-vide stačí jen 30 minut

Máte rádi pečenou kachnu? Nyní můžete přeskočit hodiny v kuchyni strávené přípravou a sáhnout po Sous-vide kachních čtvrtkách od Vodňanské drůbeže....