Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Film Fatal představí francouzské a japonské animované noir snímky

Kultura

  17:55
PRAHA - Na konci srpna se v Litoměřicích uskuteční devátý ročník filmového festivalu, tentokrát s podtitulem "film fatal". Návštěvníci budou mít v kině Máj, Knihovně K. H. Máchy a Letním kině na Střeleckém ostrově možnost zhlédnout snímky ve stylu film noir, elegantní a drsné kriminálky a dramata plná osudových témat a postav především ze 60. a 70. let.

Idioti a andělé Billa Plymptona foto: Reprofoto

Nejpočetněji je na festivalu zastoupena francouzská tvorba. Na programu budou například filmy Armáda stínů a Práskač francouzského režiséra Jeana-Pierra Melvilla. "Z německého zlatého fondu pak film Fritze Langa Vrah mezi námi z roku 1931 nebo téměř neuváděný snímek Roberta Siodmaka Noc, ve které přišel ďábel," uvedla Renata Vášová z pořádajícího litoměřického Kinoklubu Ostrov.

Festival v pátek 28. srpna na slavnostním zahájení odstartuje česká předpremiéra francouzského snímku Louise a Michel, který si přivezl ceny z festivalů v San Sebastiánu a amerického Sundance.

Kolekce archivních noirových inspirací doplní série tří filmů japonského noiru. "Zástupcem animované noirové tvorby bude vítězný snímek letošní festivalu Anifest Idioti a andělé Billa Plymptona a sekce anime noir," dodala Vášová. Na festivalu ani letos nemá chybět tradiční výběr toho nejlepšího z filmů FAMU, v čele s oceněnou Bábou Zuzany Kirchnerové-Špidlové.

Lákadlem doprovodného programu má být podle pořadatelů koncert pod širým nebem Lenky Vychodilové - Lemury Lepé a dalších skupin. Pozvání přijal pražský divadelní soubor Letí s inscenací hry Svou vlastní ženou. Kromě toho se mohou návštěvníci těšit i na výstavu věnovanou francouzskému filmovému plakátu.

Festival bude letos zpestřen také festivalovým stanem na Mírovém náměstí a workshopy, kde si diváci budou moci vyrobit vlastní festivalová trička. Pro diváky bude zajištěna také speciální doprava. Zdarma je vždy večer z kina Máj do Letního kina odveze výletní vláček, který je novou turistickou atrakcí města.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...