Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Film Hráč: Trochu jiná Sanitka

Kultura

  6:00
Do českých kin si v mrtvém bodě léta našel cestu snímek Hráč, celovečerní debut třiačtyřicetiletého litevského režiséra Ignase Jonynase.

Hráč - drama z prostředí záchranné služby foto: Film Europe

Když je Vincentas jako každoročně vyhlášen nejlepším lékařem záchranné služby, obdrží hrneček s logem Ministerstva zdravotnictví a deset energetických tyčinek. Jemu i divákům je zřejmé, že motivaci do dalších let bude muset hledat jinde. Vyhořelý, osamělý lékař už svůj náhražkový smysl života ostatně má: je gambler a jeho vášeň ho zaměstnává tak, že například ani nemůže zajít na rande s kolegyní, aby ho cestou nepronásledoval nerudný věřitel. Stereotypem umořený Vincentas si ovšem najde úplně novou hru. S podobně zdeptanými kolegy začnou sázet na to, kdy beznadějně vyhlížející pacienti doputují na onen svět. Sází se na ně jako na koně, rychlejší vyhrává...

Potud je Jonynasův film neotřelý, provokativní, působivý. Svět zoufalých, omšelých a cynických antihrdinů je zobrazen velmi sugestivně a do jistého bodu i uvěřitelně. Snímek si zpočátku udržuje přesně takovou míru nadsázky, která jen podtrhuje prvky zjevné nebo tušené reality. Vykresluje skupinu lidí s navýsost ušlechtilým posláním, existujících v situaci postupujícího vnějšího i vnitřního morálního rozvratu.

Hráč

Litva, Lotyšsko 2013
Režie: Ignas Jonynas
Scénář: Ignas Jonynas, Kristupas Sabolius
Hrají: Vytautas Kaniusonis, Oona Mekas a další
Premiéra 14. 8.

Škoda, že po nějaké době tvůrcům (spoluscenáristou je Kristupas Sabolius, docent filozofie na univerzitě ve Vilniusu) poněkud dochází invence a divák marně čeká, kam nadějně započatý groteskní thriller s filozofickým přesahem vygraduje. Scénář, nesoucí neblahé stopy mnohého přepisování, si to nasměruje jen k dost předvídatelnému schématu, kdy původně cynický Vincentas díky své přítelkyni a jejímu nemocnému synkovi poznává, že zdraví, život a nakonec i peníze mohou mít skutečnou hodnotu a nejsou jen herními žetony. To, co je na celém filmu nejcennější, totiž radikální nápad se sázením na umírající, se jaksi rozplizne a ztratí věrohodnost i váhu. Spolu s tím potichu splaskne původně nastolený provokativní morální paradox.
I tak je litevský pohled na záchranku o dost zajímavější než třeba ten český seriálový!

Foto popis| Vyhořelý záchranář. Životem omletého lékaře Vincentase (vlevo) už může z letargie vytrhnout jen opravdu radikální povyražení. 
 

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...