Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Film New Yorku, miluji Tě! je dobře odvedenou procházkou

Kultura

  16:50
Povídkový film New Yorku, miluji Tě! je stejně jako jeho předchůdce z Paříže nepříliš objevnou, ale příjemnou poctou světové metropoli.

Film New Yorku, miluji Tě! foto: Palace Pictures

Povídkové filmy mají diváci rádi: když se při nich jeden začne nudit, má naději, že za pár minut začne nový, snad zábavnější příběh. Koncept sestavení dohromady několika segmentů od různých tvůrců se využívá například jako způsob, jak upozornit na aktuální problém (snímek Neviditelné děti o dětech vyrůstajících v nuzných poměrech), ohlédnout se za dějinnou událostí (11'09''01 o útocích z 11. září 2001) či se vyjádřit k určitému obecnému tématu (zadání Dalších deseti minut znělo "čas"). O čem je New Yorku, miluji Tě!, je jasné.

New Yorku, miluji Tě! svou strukturu nestaví na odiv. Povídky začínají nenápadně bez vystavování názvu či jmen autorů. Hlavní hrdinové jednotlivých segmentů se míhají jako stafáž v pozadí jiných částí a povídky jsou navíc prokládané kratičkými skeči s týmiž postavami. Luxusní prostitutka, které patří jeden z nejzábavnějších dílů snímku, si tak například odskočí do vtipného minivýstupu v čínské čistírně.

Přestože film sestává z různých nálad a režijních přístupů, jako celek drží pohromadě. Většina povídek jsou konverzačky o lásce, a to lásce milenecké, partnerské, rodičovské, náhodné i seniorské. Dalším, možná až příliš okatě vytěžovaným jednotícím prvkem jsou nejrůznější přízvuky a etnicity postav, reflektující pověst New Yorku jako tavicího kotle národností.

Autoři dostali čtyřiadvacet hodin na natáčení a týden na sestřih a měli ve svých částech zachytit ducha určitých newyorských čtvrtí. Segmenty se většinou drží Manhattanu a nesnaží se týt z hlavních turistických atrakcí města; například socha Svobody se mihne jen v jednom ze sestřihů žánrových obrázků, které celek občas proloží. Povídky se odehrávají ve všech denních i ročních dobách.

Zřejmě nejpovedenější – protože skvěle vypointované – kousky nastoupí bok po boku. Jeden natočil francouzský režisér izraelského původu Yvan Attal, jenž do role zoufalce snažícího se "ukecat" k sexu každou druhou ženu, kterou potká, obsadil výtečného Ethana Hawka. Jeho elegantní protihráčku si zahrála stejně dobrá Maggie Q. Pod druhým z vrcholů filmu je překvapivě podepsaný Brett Ratner, autor béčkových horůrků typu Křižovatka smrti, jehož reputaci příliš nepomohl ani nepovedený třetí díl komiksové série X-Men. Svou účast na filmu postavil na příběhu dospívajícího kluka, který na maturitní ples "nafasuje" coby doprovod krásnou dívku – na vozíčku.

Snímek nabízí celý vějíř různých režisérských přístupů, které tak vybízejí ke srovnávání. Zatímco část o hašteřících se manželích v důchodu je dojemná nenásilně, Fatih Akin ve svém úseku o malíři zamilovaném do čínské prodavačky jako vždy tlačí na pilu a snaží se diváka citově angažovat za cenu laciných podpásovek. A jestliže některé segmenty stojí v podstatě jen na dialogu, jiné, jako třeba ta s operní zpěvačkou ve starosvětském hotelu, jsou čistá atmosféra.

Města, která milujeme
Povídkové filmy někdy představují způsob, jak po boku slavných režisérských es "prodat" méně známá jména. Na New Yorku, miluji Tě! se však většinou podíleli režiséři ze stejného ranku festivalově-artových tvůrců z celého světa. Výjimky představuje například herečka Natalie Portmanová, pro niž práce na tomto titulu znamenala režijní debut. Jednu z částí měl natočit oscarový Anthony Minghella, těsně před začátkem výroby však zemřel a snímek je mu věnován.

Hvězdy vybrané napříč generacemi naopak lze najít v hereckém obsazení, čítajícím vedle Natalie Portmanové stále ještě velmi mladého Shiu LaLaBeoufa, kolegy z Kmotra Jamese Caana a Andy Garciu či klasiky jako Julie Christieová nebo John Hurt.

Snímek New Yorku, miluji Tě! nechce měnit dějiny kinematografie: je "pouhou" procházkou po ulicích známého města, kterou si užije ten, kdo po nich chodil, i ten, komu se to ještě nepoštěstilo. Stejně jako jeho předchůdce z Paříže patří do série Cities of Love. Další na řadě má být Šanghaj. Naše hlavní město sice už svou filmovou poctu má v podobě titulu Praha očima..., účast v téhle sérii by jí nicméně velmi slušela.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...