Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Film o malíři Anderlem získal Grand Prix festivalu Arts&Film

Kultura

  8:43
TELČ - Výstavou fotografií telčského rodáka, režiséra Pavla Kouteckého, dnes v Telči na Jihlavsku začal pátý ročník Evropského festivalu filmů o umění Arts&film 2009. Jako jeden z prvních hostů se už v Telči objevil režisér Vojtěch Jasný. Řekl to ředitel festivalu Josef Schütz z produkční agentury Avant Promotion.
Ilustrační foto.

Ilustrační foto. foto: Ceakoutecky.cz

Na festival se letos přihlásilo 235 filmů z 32 zemí. Filmy jsou tematicky rozděleny do pěti kategorií. Novinkou je kategorie s názvem Film Future 3000, která bude přehlídkou experimentální studentské tvorby z uměleckých škol z Česka i zahraničí.

Další novinkou je studentský Film Jam, který začne v pátek dopoledne v sále umělecké školy. "Studenti tří filmových škol pod vedením pedagogů z FAMU za 24 hodin natočí, nastříhají a dokončí krátké filmy o Telči. Zakládáme tím novou tradici. Telčská radnice tak každoročně získá do archivu několik studentských filmů o městě," doplnil Schütz.

Významným hostem festivalu bude letos česko-švýcarský dokumentarista Bernard Šafařík, který většinu své exilové tvorby věnoval filmům o výtvarném umění. "Při večerní projekci na náměstí lidé uvidí jeho film o Češích v exilu Psí dostihy, v němž ztvárnil hlavní roli herec Pavel Landovský. Ten bude také dalším festivalovým hostem," řekl Schütz.

Vítězné Dialogy
Grand Prix Vojtěcha Jasného získal film režiséra a kameramana Antonína Daňhela Jiří Anderle - dialogy. Autor filmařsky několik let mapoval tvůrčí proces malíře Jiřího Anderleho. Cenu České inspirace za mimořádný umělecký počin získal film Člověk z ráje režiséra Jana Loučíma věnovaný spisovateli Karlu Klostermannovi a "jeho" Šumavě.

Vítězný Daňhelův snímek byl úspěšný také v kategorii filmů o výtvarném umění. Kategorie filmů o architektuře a designu zůstala bez vítěze, v třetí kategorii filmů s tématy hudba, dramatické umění, film a literatura zvítězil rumunský film Faust - The Path of the Moment, věnovaný nastudování opery Faust.

Arménie, Makedonie, Litva a Turecko poprvé
Vítězství ve čtvrté kategorii lidového umění a tvorby patří španělské televizi za film Lights, feelings, sounds - Easter of Zamora. "Pátou studentskou kategorii vyhrál film Radio Kebrle mladého začínajícího režiséra Zdeňka Durdila před filmem FAMU Bába režisérky Zuzany Kirchnerové, nedávno oceněném na festivalu v Cannes," řekl Schütz.

Vítězné snímky vybrala odborná porota z 235 filmů z 32 zemí. Z tradičních účastníků zaslaly nejsilnější filmové kolekce Rakousko, Itálie a Španělsko. Poprvé se zúčastnily kinematografie z Arménie, Makedonie, Litvy a Turecka. Pátý ročník festivalu filmů o umění končí v sobotu večer, kdy autoři úspěšných filmů přeberou ocenění na slavnostním zakončení na telčském zámku. Závěrečnou akcí bude večerní projekce filmu Vojtěcha Jasného Touha z roku 1958 na náměstí Zachariáše z Hradce. Film odstartoval Jasného úspěšnou tvorbu oceňovanou na nejslavnějších světových festivalech.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...