Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Film o Olze Havlové přijde do kin v květnu. Nejde o pomníček

Kultura

  6:00
15. května se v kinech objeví celovečerní dokument režiséra, scenáristy a kameramana Miroslava Janka nazvaný Olga. Přiblížil v něm manželku Václava Havla, někdejší první dámu, ostrou glosátorku a statečnou disidentku, ale i vášnivou hráčku, houbařku a milovnici přírody Olgu Havlovou (1933-1996).

Z filmu Olga (režie Miroslav Janek) foto: Aerofilms

Snímek vznikl v nadaci Film&Sociologie, slavnostní premiéra bude 13. května v rodišti Olgy Havlové na pražském Žižkově. V kině Aero ji doprovodí koncert skupiny The Plastic People of the Universe, to vše v přímém přenosu do kinosálů po celé republice.

Olga je tu stále s námi, říká iniciátorka projektu

"11. července 2013 by se Olga Havlová dožila 80 let. V lednu roku 2014 to bylo 18 let, kdy zemřela. My, kteří jsme ji znali, to ale odmítáme brát na vědomí. Olga je tu stále s námi, plná sil, nápadů, humoru, noblesy, rozhodnosti a empatie, pohostinná i přísná," vysvětluje motivaci k natočení filmu autorka námětu a bývalá tajemnice Václava Havla a editorka Knihovny Václava Havla, Anna Freimanová. Režisérem filmu je Miroslav Janek.

Snímek přibližuje bývalou první dámu a zakladatelku nadace Výbor dobré vůle z její civilní stránky. Janek nechal promlouvat dosud nezveřejněné archivní záběry včetně těch z Originálního Videojournalu, fotografie i osobní zpovědi přátel. Na plátně se objeví například Olga Pešková, Jarmila Bělíková, Kateřina Blažková Bajzíková, Zbyněk Benýšek, Vratislav Brabenec, Anna Freimanová, Jane Fondová, Ivan M. Havel, Vladimír Hanzel, František Horáček, Jan Kašpar a Andrej Krob. Film nemá být výčtem biografických dat ani vyčerpávajícím popisem života Olgy Havlové. Režisér Janek nechává spíše volně promlouvat dosud nezveřejněné archivní záběry a fotografie i osobní zpovědi přátel.

Režisér Janek: nechtěl jsem natočit medailonek ani pomníček

"Rozhodně jsem nechtěl poskládat další biografický medailónek, ve kterém se vzpomínky kamarádů střídají s fotografickými či filmovými archivy, tzv. podkreslené jímavou hudbou, popřípadě doplněné faktografickým komentářem. Rovněž jsem nechtěl stavět adorativní pomníček. Narativní struktura se měla vzdalovat běžnému vzorci životopisného filmu a naopak se víceméně může blížit překvapivé emotivní pestrosti nepříliš přísně organizované oslavy narozenin," doplňuje režisér filmu Miroslav Janek a dodává: "Naším možným cílem je vytvoření iluze, že samotná oslavenkyně je přítomna, že se s ní během večírku náhodně potkáváme, že vyslechneme útržky jejích monologů a že po návratu ze slavnosti máme na co vzpomínat a o čem přemýšlet."

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...