130 let
Z filmu Prince Avalanche

Z filmu Prince Avalanche | foto: Reprofoto

Recenze

Film Prince Avalanche: Chlapi malují čáru uprostřed krásy

USA
  •   8:00
Film Davida Gordona Greena Prince Avalanche je žánrový slepenec toho typu, který by vlastně vůbec neměl fungovat. Kupodivu se ale tak děje. Přinejmenším se dá říci, že zatím nikdo nenatočil lepší film o dvou chlapících, kteří v Texasu 80. let malují čáru na silnici.

Žánr takzvané buddy komedie je v posledních letech divácky hodně úspěšný. Historky o více či méně (spíš více) nekňubných chlapících, kteří spolu vedou přisprostlé řeči o životě a zažívají různé příhody, jež dávají vyniknout jejich nekňubnosti, lidi táhnou, především pokud jsou dílem týmu kolem producenta a režiséra Judda Apatowa. Možná i proto, že tenhle žánr snese i křiklavé překračování hranic, řekněme, slušného vychování. Asi nikdo by ale nečekal, že by ho bylo možné docela efektivně spojit s výrazovými prostředky a vlastně i tématy filmového umění.

Asi tenhle úkol čekal na režiséra Davida Gordona Greena (1975), je totiž ukotvený v obojím - chlapácké švandě i vysokém „artu“. Začínal s tím druhým. Jeho debut George Washington (2000), lyrizující příběh dospívajících dětí z Jižní Karolíny, přesvědčil nemálo lidí (včetně autora těchto řádků), že s ním na scénu přišel skutečně výrazný a velmi (v nehollywoodském smyslu) americký talent. Oprávněnost těch očekávání potvrdil i v dalších snímcích All The Real Girls a Undertow. Jakkoliv to byly filmy v něčem sporné, pořád jako by odkazovaly k nějakému budoucímu veledílu, jež Green jednou vytvoří. Vrhl se ovšem právě na ty „chlapařské“ komedie. Začal se skutečně legrační Travičkou zelenou (strašlivá česká verze původního Pineapple Express), pokračoval Princem a Pruďasem a Sitterem, které by zasloužily recenzi pěstí.

 

Ve filmu Prince Avalanche, za který letos v Berlíně získal cenu za režii, nechal dva komediální hrdiny jít světem, do nějž by na první pohled neměli patřit - zčásti vypálenými lesy někde v Texasu, které kamera Christophera Orra zachycuje v plné jejich zadumané kráse a v tempu, jež je pro to po lyrice volající místo případné. Jsou to Alvin (Paul Rudd) a Lance (Emile Hirsch). Silniční dělníci, jejichž úkolem je malovat do středu cesty žlutou přerušovanou čáru. První z nich starší a trochu upjatý, zakládá si na tom, co všechno umí, upřímně nechápe, jak jeho kolega mohl až dosud procházet životem, aniž by zvládl vykuchat rybu. Intenzivně pracuje na vztahu s Lanceovou sestrou, jeho metoda je odjet někam na samotu, hezky si všechno promyslet a naučit se přitom německy. Druhý je muž poněkud jednostranných zájmů, pořád mluví o ženských a o tom, co by potřeboval udělat s jistým svým ústrojím. Na maloměstského donchuána ale už začíná být trochu starý a v jasnějších chvílích si to uvědomuje.

Ty nekončící hovory v lesním tichu občas něco naruší: setkání s podivínským šoférem Mosesem (Lance LeGault), jímavý monolog paní, která při lesním požáru přišla o domov, a taky fatální zpráva pro jednoho z hrdinů, která do jejich vztahu vnese konflikt nebo jeho zárodek - i ten střet s výjimkou jedné groteskní honičky nepřesáhne rámec legračních dialogů či monologů. Kamera se občas vydá na procházku tou působivou krajinou sama, hraje jí tomu expresívní hudba tradičního Greenova spolupracovníka Davida Winga a uznávané texaské post rockové skupiny Explosions in the Sky. Z té postupem doby spíš posmutnělé legrace, krásy vůkol ní i krásy nacházené v tak všedních objektech jako dopravní značení padající do průrvy v lese se cosi skládá. Možná obraz bytostí trochu ztracených ve světě, které momentálně nemají nic než jedna druhou, a tak k sobě gravitují a zase se odrážejí, hledají se i honí.

Možná ale Greenovi přisuzuji příliš dalekosáhlé záměry, prostě spolu se svými kolegy z týmu chtěl přes léto dělat něco, co by ho bavilo. Prince Avalanche (těžko říct, proč se ten film tak jmenuje, možná jen kvůli tomu, že Alvin Lance z ní jako Avalanche) je těžko zařaditelný film, končí momentem, kdy náklaďák s hrdiny jede kolem skupinky velmi přirozeně působících dětí, které zrovna zkoušejí naučit slepici jezdit na tříkolce. Je v tom nějaké poselství? A musí být?

Prince Avalanche

USA 2013
Režie:
David Gordon Green
Hrají: Paul Rudd, Emile Hirsch a další

 
Uvedeno na MFF Karlovy Vary

Autor: Ondřej Štindl