Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Film Trhák naživo? I to dokáže česká popmusic

Kultura

  22:50
V české kotlině nebývá zvykem, aby se připomínalo výročí natočení filmů. Majstrštyk Trhák nedostihnutelného tria Smoljak & Svěrák & Podskalský si ten "klobouk dolů" zasloužil. Ve středu 27. října čeští hudebníci pod vedením kapely Wohnout složili snímku sympatickou poctu.

Svěrák, Smoljak, Čepek foto: Archiv

Hudební komedie Trhák měla premiéru na apríla, tedy 1. dubna 1981. Celý rok 1980 se však natáčela v Náhořanech na Strakonicku. I proto se Jirka Zemánek a Zdenek Steiner z kapely Wohnout rozhodli, že komedie si oslavu k třicátým narozeninám zaslouží letos.

"Při cestách na koncerty koukáme v dodávce na filmy a měli jsme období, kdy jsme každý víkend koukali na Trhák. Nutno říci, že toto období trvalo asi dva roky. Řekli jsme si, že uděláme oslavný večírek. Všichni byli nadšeni," popisuje Jirka Zemánek.

Ten nápad nemusel dopadnout dobře. Myšlenka, že při promítání kapela jen přehraje písničky, vypadá fádně. Jenže i díky skvěle napsaným melodiím proběhla ve středu 27. října v pražské Lucerně příjemná párty bez oslavenců.

Kapela vznikla z několika žánrových hudebníků. A tak za bicími seděl například Tomáš Konůpka ze soulových Navigators a na baskytaru hrál Dalibor Mucha ze ska formace Orchestr posledního dne. Za mikrofonem se střídala řada zpěváků, největší povyk však pokaždé strhl výstup herce, režiséra a fotbalisty Jakuba Koháka coby Juraje Kukury.

I když si skupina samozřejmě po každé písničce vysloužila krátký potlesk, hlavní uznání mířilo za Zdeňkem Borovcem, Pavlem Žákem či Petrem Skoumalem. Tedy za těmi, kdo původní hudbu k Trháku složili. Kapela na pódiu ji jen živě přehrála a ukázala, že skladby Nech brouka žít, Jen já a vy či Žít je fajn neztratily ze svého hitového a vtipného lesku nic ani po třiceti letech.

Zemánek a Steiner přišli s originálním nápadem. A dotáhli jej do toho nejlepšího konce. Neexhibovali svými dovednostmi, ale v sympatické atmosféře vzdali jako divadelně-revivalová skupina pokorný, avšak o to působivější, hold duu Smoljak & Svěrák. Je fajn vědět, že i česká popmusic se dokáže odprostit od jednoduchého mainstreamového myšlení.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.