130 let

Z filmu Davida Ondříčka Ve stínu | foto: Falcon

Film Ve stínu byl vyslán do boje o Oscara

Kultura
  •   15:22
PRAHA - Z rekordního počtu 71 filmů bude letos americká Akademie filmových věd a umění vybírat kandidáty na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Největšími favority jsou podle hollywoodského tisku francouzský snímek Nedotknutelní režisérů Oliviera Nakachea a Erica Toledana a film Láska rakouského režiséra Michaela Hanekena. Do klání o zlatou sošku byl vyslán i český snímek Ve stínu režiséra Davida Ondříčka.

Francouzský film Nedotknutelní se těší velkému úspěchu ve světě a vydělal už více než 380 milionů dolarů.

Film Láska se zase může pochlubit prestižním oceněním Zlatou palmou z posledního ročníku filmového festivalu v Cannes. Ve snímku, v němž hlavní role hrají Emmanuelle Rivaová a Jean-Louis Trintignant, se starší manželé potýkají se zhoršujícím se zdravím ženy.

Detektivka s politickým nádechem

Česká filmová a televizní akademie vyslala do soutěže nominací o Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný detektivku režiséra Davida Ondříčka Ve stínu. Film natočený v česko-slovensko-polsko-izraelské koprodukci je detektivkou s politickým nádechem z období před měnovou reformou v roce 1953. Hlavní role ztvárnili Ivan Trojan a německý herec Sebastian Koch.

Kromě téměř všech evropských zemí se do boje o Oscara zapojila také Chile, Indie, Vietnam a poprvé i Keňa se snímkem Nairobi Half Life.

Americká akademie udělá první selekci a pět filmů bude oficiálně nominovat na Oscara. Její rozhodnutí bude oznámeno 10. ledna příštího roku. Zlaté sošky se pak budou předávat 24. února v Dolby Theater (bývalý Kodak Theater) v Hollywoodu.

Autor: ČTK