130 let

Oliver Stone (Cannes, 11. července 2021) | foto: AP

Filmař Oliver Stone znovu provokuje. Za ódu na kontroverzního prezidenta Kazachstánu sklízí kritiku

Kultura
  •   16:00
LOS ANGELES - Oscarový režisér a scenárista Oliver Stone natočil oslavnou dokumentární sérii o bývalém prezidentovi Kazachstánu Nursultanu Nazarbajevovi. Ten v zemi diktátorsky vládl téměř třicet let. Stone již dříve sklidil kritiku za neskrývaný obdiv k Vladimíru Putinovi nebo Hugo Chávezovi.

Téměř osmihodinová série televizních rozhovorů nazvaná Kazach: Historie zlatého muže (Qazaq: History of the Golden Man) představuje Nursultana Nazarbajeva ve velmi pozitivním světle. Stoneův nekonfliktní přístup k rozhovorům znamená, že se diváci nedozví téměř nic o politice a problémech státu, ale poslechnou si například, jaké měl státník dětství. 

Oliver Stone a Vladimir Putin.
Prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev.

„Nazývejte Nazarbajeva jak chcete - silákem, diktátorem, tyranem, nebo zakladatelem. Zjistíte, že je to skromný muž s jasnou představou o přerodu sovětského satelitu v soběstačnou zemi,“ popsal svou novou sérii Stone na sociální síti Twitter.

Nursultana Nazarbajeva mají mnozí za diktátora. Ačkoliv se silně vyhraňoval proti terorismu (což z něj učinilo spojence USA), sám v zemi vládl téměř třicet let, od roku 1991 až do roku 2019. Nestaral se o potlačování korupce, cenzuroval opozici i tisk a vytvářel kult vlastní osobnosti. Přijal například přídomek Ebasy, znamenající Otec národa.

Na režiséra se na sociálních sítích snesla ostrá kritika. „Pokud dovolíš, budeme ho nazývat jen diktátorem a tyranem,“ například odpověděl k příspěvku na Twitteru investigativní novinář Alexej Kovaljov. Kritici se shodují na tom, že rozhodně nejde o portrét „skromného“ muže, ale o neskrývanou propagandu. 

Skandální filmy a výroky se se Stonem táhnou dlouhá léta. V roce 2014 vypustil do světa dokumentární film Můj přítel Hugo, který natočil o kontroverzním venezuelském prezidentovi Hugo Chávezovi. Ten v roce 2013 zemřel a Stone mu chtěl vzdát hold. Podle režiséra tak šlo o „spirituální odpověď a zároveň poctu Chávezovi“.

V roce 2016 produkoval dokument Plameny na Ukrajině, který schvaloval ruskou anexi Krymu. Neskrývaný obdiv ke Kremlu hned následující rok přetavil do čtyřdílné série Svět podle Putina (The Putin Interviews). „Dívat se čtyři hodiny povětšinou na Putinovu vyhlazenou tvář a poslouchat vodopád obdivných Stoneových konstatování je výkon hodný předsedy fanklubu „I love Kreml“", napsala tehdy ve své recenzi pro Lidové noviny Petra Procházková.

WILLIAM OLIVER STONE (15. září 1946, New York)

Americký režisér, scenárista a herec. Trojnásobný držitel Oscara - za scénář k filmu Půlnoční expres (1978), za režii válečné Čety (1986) a snímku Narozen 4. července (1989).

Autor: Jaroslav Totušek