130 let

Fimfárum 2 | foto: Reprofoto

Filmaři stahují díla ze zlínského festivalu

Kultura
  •   16:42
ZLÍN - Řada českých tvůrců a producentů stahuje své filmy z programu nadcházejícího mezinárodního filmového festivalu ve Zlíně. Filmaři, jejichž snímky měly být součástí festivalu, tak protestují proti skutečnosti, že poslanci tento týden nepřehlasovali prezidentovo veto a nepřijali novelu zákona o české kinematografii.
Informovala o tom Pavlína Fechterová, která působí jako mluvčí Asociace producentů v audiovizi (APA) a několika filmových a televizních společností. Zlínský festival měl být slavnostně zahájen v pondělí 29. května projekcí filmu Fimfárum 2.

"Tvůrci filmu v čele s režiséry Břetislavem Pojarem a Aurelem Klimtem se rozhodli projekci zrušit, protože v současné situaci nechtějí svým filmem reprezentovat Českou republiku," uvedla Fechterová.

"Pokud se situace v Čechách radikálně nezmění, nevidím pro sebe jiné řešení, než vzdát své desetileté úsilí o udržení loutkové animace v Čechách, odejít do Velké Británie a tam se věnovat práci, kterou mám rád," tlumočila Fechterová stanovisko režiséra Aurela Klimta.

Všechny české filmy budou staženy ze soutěží. Adam Dvořák, producent filmu Rafťáci, který měl soutěžit v sekci hraných filmů pro mládež, oznámil, že ponechá pouze dvě projekce, na které jsou pozvány handicapované děti.

Režisér Jiří Strach požádal Českou televizi, aby film Anděl páně také stáhla ze soutěže hraných filmů pro děti. Producentka Karla Stojáková odhlásila snímek Restart z mezinárodní soutěže debutů.

Producenti filmů Sluneční stát (Čestmír Kopecký), Ještě žiju s věšákem, čepicí a plácačkou (Jiří Konečný) a Žralok v hlavě (Vratislav Šlajer) oznámili stažení filmů z přehlídky zemí Visegrádu.

Protest podpořil i režisér Karel Smyczek, který obdrží v pátek na festivalu cenu za celoživotní dílo ve filmové tvorbě pro děti a mládež. Delegace filmových tvůrců přesto chtějí přijet na festival potěšit dětské diváky. V dopise programovému řediteli festivalu se omlouvají za komplikace spojené se stažením filmů a vysvětlují, že protest není v žádném případě namířen proti festivalu ve Zlíně a jeho divákům.

K protestům, které ve středu zahájili zástupci České filmové komory, Asociace producentů v audiovizi, Unie filmových distributorů, České filmové a televizní akademie a další subjekty z oboru, se ve čtvrtek přidali studenti FAMU včetně jejího vedení. V úterý večer se zavřel český stánek na filmovém festivalu v Cannes a přestalo fungovat České filmové centrum.

Novela měla zhruba ztrojnásobit částku určenou na podporu nových českých filmových projektů na přibližně 220 milionů korun ročně. Předpokládala, že majitelé kin by odváděli do fondu dvě procenta z výnosů ze vstupného, distributoři video a DVD nosičů tři procenta z výnosů, televize tři procenta z výnosů reklamy a teleshoppingu. Veřejnoprávní televize, která
reklamu utlumuje, měla odvádět půl procenta ročně.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK