Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Chystá se film o záchraně chlapců. Velká studia předběhli u jeskyně autoři snímku Bůh není mrtev 2

Kultura

  13:06
PRAHA - Příběh dvanácti mladých fotbalistů a jejich trenéra uvězněných v thajské jeskyni se nejspíš možná dočká filmového zpracování. Na místo záchranné operace už dorazili filmaři z amerického nezávislého křesťanského studia Pure Flix. „Vidím to jako hollywoodský trhák s hvězdnými jmény,“ uvedl partner společnosti Michael Scott.

Kluci uvěznění v zatopené jeskyni se drží dobře, ukázala nová nahrávka. foto: iDNES.tv

Z jeskyně ještě ani všechny v pořádku nevytáhli a kreativci zpoza filmových kamer už vymýšlejí, jak příběh juniorského fotbalového týmu dostat na stříbrné plátno. Na místo dorazili filmaři z nezávislého filmového studia Pure Flix, které se zaměřuje na křesťanskou tematiku.

Mezi tituly studia tak patří například kousky jako Bůh není mrtev, Bůh není mrtev 2, Věříte? nebo například Případ pro Krista. Filmaři v minulých letech stíhali vydávat i několik filmů ročně, od svého nového trháku si ale slibují rekordní tržby.

Doktor Jedsada Chokdumrongsuk (uprostřed).
Fotka, kterou na Twitteru zveřejnil Elon Musk z návštěvy thajské jeskyně.

„Vidím to jako hollywoodský trhák s hvězdnými jmény,“ řekl Michael Scott ze společnosti Pure Flix, která na webu provozuje i svou vlastní videotéku. Scott a jeho kolega Adam Smith už provádí rozhovory s lidmi okolo lokace, kde se odehrává záchranná akce. Plánují na místo přepravit ještě svého scenáristu a obstarat si exkluzivní práva k příběhům chlapců, jejich rodin a záchranářů, kteří se ponořili do hlubin zatopených jeskyní.

Nálezy na plicích, sluneční brýle a žádná cesta na fotbal. Lékaři promluvili o zdraví zachráněných chlapců

Někteří zpochybňují etiku takového jednání v době, kdy ještě ani nebylo o úspěchu operace rozhodnuto, filmaři se ale brání. „Brzy tady budou další štáby, takže si musíme jednat dost rychle,“ vysvětluje Smith.

„Tenhle příběh prostě sedne naší DNA, která je založena na velmi inspirativních příbězích. Má to v sobě neuvěřitelné srdce, neuvěřitelný heroismus a inspiruje to miliony lidí po celém světe,“ spřádá plány na komerční úspěch snímku Smith.

Jeden z velitelů zásahu Anmar Mirza ale tvrdí, že natočit věrnou verzi příběhu bude velice složité. „Nejde udělat ani horror, který by byl s realitou jen srovnatelný,“ myslí si o záměru filmařů Mirza.

Pure Flix je filmová společnost se sídlem v americké Arizoně a popisuje se jako rodinná a na víru zaměřená. Její největší hit je snímek Bůh není mrtev z roku 2014, který při svém rozpočtu dvou milionů dolarů celosvětově vydělal 70 milionů dolarů.