130 let
Filmová pohádka Řachanda podle slovenského listu SME není až taková sranda.

Filmová pohádka Řachanda podle slovenského listu SME není až taková sranda. | foto: APFEL production, first.Frame

Řachanda nevyužila Kaisera ani Čtvrtníčka. Místo smíchu trapné ticho, píší Slováci

Kultura
  •   11:47
PRAHA - Výprava, kamera, triky a masky nové české filmové pohádky Řachanda v režii průbojné slovenské tvůrkyně televizní zábavy Marty Ferencové jsou na české poměry výjimečně. Herecké obsazení je rovněž podle reklamy a plakátů luxusní. Slibovaná „řachanda“ se ovšem nekoná, napsal slovenský list Sme.

„Ticho v místech, kde by měl burácet smích, je velmi trapné. Nedozvíme se, proč postavy dělají to, co dělají. Občas některé z příběhu vypadnou, aby se bez jakéhokoliv vysvětlení po čase opět objevily. Vyprávění je nekompaktní, nerespektuje zákony pohádek, ani dramaturgická pravidla,“ uvedl deník.

Slovenský tisk označil film Michala Davida Decibely lásky za ‚stupidní‘

Oldřich Kaiser, Petr Čtvrtníček či Vilma Cibulková jsou podle listu skvělí herci, kteří mají k humoru blízko, ale všichni zůstávají ve snímku trestuhodně nevyužiti.

„Rozpaky posiluje příběh. Autoři totiž nemají co říct, a tak nevyprávějí nic. Jen si pomáhají různými inspiracemi z jiných děl. Korunu filmu ovšem nasazuje práce tvůrců s postavami. Především zde nejsou hrdinové. Nebojuje zde dobro se zlem, ale zlo se stejným zlem,“ poznamenal deník. Dodal, že titul Řachanda sice slibuje dokonalou „srandu“, slib ale neplní.

Autor: ČTK