130 let

Kameraman stojí před vchodem do ateliérů Cinecittá. | foto: AFP

Filmové ateliéry Cinecittá poničil požár

Kultura
  •   12:41
ŘÍM - Velké množství kulis a jednu budovu zničil požár, který vypukl ve čtvrtek večer ve slavných římských filmových ateliérech Cinecittá. V plamenech skončily například kulisy k výpravnému seriálu Řím.

Celkem oheň zničil asi 3000 čtverečních metrů skladů a ateliérů, ale vyhnul
se historickým budovám. Rychlý postup plamenů usnadnil fakt, že řada historických objektů stojících na ploše Cinecittá je ze dřeva, stejně jako většina uskladněných kulis. Hasiči, kteří se k požáru sjeli z Říma i z jeho okolí, s ohněm bojovali několik hodin.

"Plameny šlehaly do výšky tak 30 až 40 metrů, protože téměř všechno tady je
ze dřeva nebo z umělých hmot, které se velmi snadno vznítí," popsal situaci na místě požáru velitel římských hasičů Guido Parisi. Příčiny požáru se zatím vyšetřují. Filmové ateliéry Cinecittá.

Římské filmové studio, které se rozkládá na několika čtverečních kilometrech nedaleko historického centra města, si v dubnu letošního roku připomnělo 70 let existence. V roce 1937 ho založil tehdejší italský "duce" Benito Mussolini.

V komplexu, kterému se přezdívá Hollywood na Tiberu, vznikla během uplynulých desetiletí řada mimořádných italských i zahraničních filmů. Natáčeli tady italští režiséři Federico Fellini či Vittorio De Sica, ale i zahraniční hvězdy.

Právě v Cinecittá stály kulisy New Yorku 19. století pro film Gangy New Yorku Martina Scorseseho, Mel Gibson zde natáčel svůj velkofilm Umučení Krista. Vznikly tu i takové kasovní trháky jako třetí díl série Mission Impossible s Tomem Cruisem nebo druhý díl Dannyho parťáků.

Autor: