Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Filmové ceny bude moderovat Eben. Lvi už to ale možná nebudou

Kultura

  13:25
PRAHA - Slavnostní večer předání cen České filmové a televizní akademie proběhne 22. února 2014 v pražském Rudolfinu. Režie se ujme Michal Caban, moderátorem večera bude Marek Eben. O názvu cen se zatím jedná.

Marek Eben na karlovarském festivalu v roce 2011 foto: MAFRA - František Vlček

Poprvé proběhne předání cen ČFTA bez patronace zakladatele Petra Vachlera, který loni v červnu z vedení této organizace rezignoval po roztržce s prezidiem. Otevřenou otázkou nadále zůstává, jak se budou ceny jmenovat. Známku Český lev má totiž Petr Vachler napsanou na sebe. Jednání dosud nemají konkrétní výsledek, jasná proto není ani podoba těchto cen.

Podle mluvčí ČFTA Martiny Chvojky Rekové dozná jedenadvacátý ročník výročních ocenění, který bude poprvé organizovat sama ČFTA, několika podstatných změn. "ČFTA se rozhodla nepořádat nominační večer a nominace vyhlásit na tiskové konferenci 22. ledna příštího roku," uvedla.

Novinky: elektronické hlasování a lepší podmínky pro porotce

Další významnou změnou letošního ročníku filmových cen bude zavedení elektronického hlasování, které si členové akademie vyzkoušeli při nedávné volbě českého oscarového kandidáta. ČFTA také nabídne akademikům kromě projekcí rovněž možnost zhlédnout filmy, které producenti akademii poskytnou, prostřednictvím on-line streamingu. Cílem těchto změn je po vzoru Evropské filmové akademie zjednodušit hlasování a zvýšit pro členy akademie dostupnost filmů.

Termín předávání cen zvolilo prezidium ČFTA už v létě na karlovarském festivalu, kdy jednalo s Českou televizí, a potvrdilo tak jejich kontinuitu. Roztržka mezi Vachlerem a ČFTA vznikla poté, co si nechal napsat známku Českého lva na sebe. Prezidiu vadila údajně neuspokojivá úroveň předávání Českých lvů. Vzhledem ke kumulaci funkcí Vachlera, který byl ředitelem ČFTA, producentem Českých lvů i režisérem slavnostního večera, nebylo možné prosadit změny. Cenu Český lev založil v roce 1993.

Čtěte více:

Vachler po své rezignaci prohlásil, že zatím nepostoupí akademii obchodní známku na tyto výroční ceny. Na schůzce 12. června bylo řečeno, že kdyby chtěl v jejich tradici sám pokračovat, musel by založit jinou akademii. Právě reprezentativní složení současné ČFTA, která má přes 200 členů všech profesí, jim dává větší prestiž. Člen výkonného výboru ČFTA Ivo Mathé nevyloučil možnost jednání týkající se značky Český lev. "Má dvacetiletou tradici a byla by jí škoda," řekl v létě.

Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...