Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Filmové novinky: český Příběh kmotra i bosenská online premiéra

Kultura

  12:10
Více i méně akční dramata opanovala tento týden premiéry v kinech. Dva snímky – Ticho na moři a Zde na zemi – se vracejí do doby druhé světové války, film Epizoda ze života sběrače železa má premiéru také online. Český snímek Příběh kmotra láká na politiku i souboj Vetchého s Vaculíkem.

Z filmu Příběh Kmotra foto: Bioscop

Českou současnost a nedávnou minulost, a také známé herce, se rozhodl přivést na plátno režisér Petr Nikolaev ve filmu Příběh Kmotra. Ten je inspirován bestsellerem Jaroslava Kmenty Kmotr Mrázek a popisuje vzestup a pád člověka, který se od kšeftu s digitálními hodinkami posunul až na pozici šedé eminence české politiky. Film je postaven na souboji představitele zákona a pořádku s člověkem, který řád přizpůsobuje svým vlastním potřebám. Policista Cajthaml (Lukáš Vaculík) je celý život na stopě Kmotrovi (Ondřej Vetchý). Posedlý svou pravdou, obětuje policista svému případu nakonec i vlastní soukromý život…

Lukáš Vaculík ve filmu Příběh kmotra.

Historické náhledy dvakrát jinak

Filmem Ticho na moři se na filmové plátno vrací německý režisér Volker Schlöndorf, známý svými podařenými adaptacemi literárních děl, jako např. Plechový bubínek, Příběh služebnice nebo Homo Faber. Tentokrát rekonstruuje významnou událost francouzských dějin, kdy v roce 1941 nařídil Hitler popravu 150 internovaných francouzských politických vězňů. Jedním z nich je i sedmnáctiletý Guy, jehož smrt se stala symbolem francouzské revolty proti německé okupaci. Jeho dopis na rozloučenou vstoupil i do školních čítanek.

Z francouzského filmu Zde na zemi.

Do stejného historického i zeměpisného prostředí zasadil svůj příběh i francouzský režisér Jean-Pierre Denis, který ve filmu Zde na zemi popisuje životní zvrat jeptišky Luce, která kvůli lásce ke knězi opustí klášter i svou komunitu.

Film oscarového režiséra on-line

Bosenský režisér Danis Tanović, držitel Oscara za film Země nikoho, natočil Epizodu ze života sběrače železa podle reálné události a podařilo se mu přesvědčit i její aktéry, aby hráli sami sebe. Snímek na hranici dokumentu a hraného filmu vypráví příběh romské ženy, která se kvůli chudobě a diskriminaci ocitne v ohrožení života a situaci musí řešit podvodem.

Z filmu Epizoda ze života sběrače železa.

Film, jenž si letos z festivalu Berlinale odnesl tři ocenění včetně Velké ceny poroty, budou moci diváci ve stejný den premiérově sledovat online na internetu, i v kinech. Na portálech DAFilm.cz a Respekt.cz bude film k vidění od čtvrtka 24. do neděle 27. 10. zdarma, poté na DAFilms.cz za poplatek. Strategie zvaná day and date je podle distributorů snímku vedená snahou dostat kvalitní filmy k divákům. Možností, kam si zajít na artový film do kina, podle nich totiž stále ubývá.

Nesmrtelný Machette se vrací

Ve filmu Machette přivádí režisér Robert Rodriguez už po několikáté na plátno stejnojmenného hrdinu v podání Dannyho Treja. Machette je jako bývalý federální agent pověřen americkým prezidentem (Charlie Sheen), aby se zhostil úkolu, se kterým si neví rady ani jeho speciální jednotky. Musí sám najít výstředního milionáře a obchodníka se zbraněmi Luthera Voze (Mel Gibson), který plánuje vypustit smrtící raketu. Na jedné straně je plán na rozpoutání války a anarchie na celé planetě – a na druhé jediný muž, jehož nejoblíbenější zbraní zůstává mačeta…

Z filmu Machette zabíjí.

Další akční film tohoto týdne sází i na humor, který se režisér Edgar Wright snaží okořenit svůj snímek Ticho na moři. Jeho název odkazuje k putyce v zapadlém městečku Newton Haven, které se pětice kamarádů rozhodne učinit dějištěm pivního maratónu.

Autor: