130 let
Ellen Pageová ve snímku Hráči se smrtí (2017), kde si skupina studentů medicíny...

Ellen Pageová ve snímku Hráči se smrtí (2017), kde si skupina studentů medicíny opakovaně navozuje stav klinické smrti, aby zjistili, co se děje po ní. | foto: Columbia Pictures

Filmové premiéry: Co všechno znamená klinická smrt a proč je Mel Gibson sprostý?

Kultura
  •   18:00
Čtvrtý listopadový týden míří do kin čtyři snímky. Novou verzi hororu z roku 1990 doplní, otcovský dýchánek plný alkoholu a výčitek, rakouské drama s hudbou Markéty Irglové a dokument o dětech z dětských domovů.

Hráči se smrtí

Studium medicíny není žádná flákačka. Pětice studentů se ale na odreagování pokusí zjistit, co je mezi životem a smrtí. Navzájem si pomocí přístrojů navozují klinickou smrt ve které unikají za pomocí vizí z uspěchané reality. Co se ale stane, když se relax změní na noční můru? Na každém ze studentů si klinické smrti začnou vybírat vlastní daň a oni postupně zjišťují, že z téhle cesty již není návratu. Snímek je novou verzí stejnojmeného hororu z roku 1990 ve kterém si zahrála Sandra Bullocková.

zdroj: www.youtube.com

Táta je doma 2

Filmové premiéry: komiksová elita zachraňuje svět a Hřebejkova hrdinka svůj vztah

Kámoši Dusty (Mark Walhberg) a Fred (Will Ferrell) se rozhodnou, že Vánoce stráví spolu. A to i s celou rodinou. Na mejdan se ale sami pozvou oba jejich otcové. Bradův táta je sice klidný a přizpůsobivý, ale Dustyho otec (Mel Gibson) je cynický tvrďák trousící vtipy o mrtvých prostitutkách. Na katastrofu je zaděláno...

zdroj: www.youtube.com

Doma je tady

Drama rakouské režisérky Terezy Kotykové vypráví o netradičním páru. Hannah žije se svojí matkou v Innsbrucku. Tam pozná ostýchavého a tichého Maxe. Vztah Hannah a Maxe chlapce docela změní. Hannah zjistí, že dům není o tom, kde bydlíte, ale to, co si nosíte v srdci. Odtud i název filmu. Ke snímku složila hudbu Oscarem oceněná česká hudebnice Markéta Irglová.

zdroj: www.youtube.com

Sbohem děcáku

Lukáš by chtěl být hip-hoperem, Jarda plánuje založit velkou rodinu a Simona se cítí jako chlapec v dívčím těle. Co mají společného? Všichni žili v dětském domově. Sbohem děcáku je časosběrný dokument, který sleduje tyto tři mladé lidi na pouti životem. Snímek se také snaží reflektovat problematiku ústavní péče v České republice, která je na předním Evropském místě co se týče počtu umísťovaných dětí.

zdroj: www.youtube.com
Autor: Jaroslav Totušek