130 let

Z filmu Oliviera Assayase Cosi je ve vzduchu. | foto: Film Europe

Filmové premiéry: francouzská dramata, kanadská detektivka i Kameňák 4

Kultura
  •   13:05
Detektivka Zmizení Kanaďana Denise Villeneuvea, politické drama Kapitál Costy-Gavrase a návrat do mládí i 70. let od Oliviera Assayase - tři francouzská jména nabízejí tři zajímavé zážitky.

Portrét francouzské mladé scény 70. let, plné politiky, umění a sexu slibuje film Cosi je ve vzduchu uznávaného francouzského tvůrce Oliviera Assayase. Hrdinou volné pokračování jeho snímku Chladné vody (1994) je Gilles, mladý vysokoškolský student, který je zcela pohlcen politickou a tvůrčí vřavou tehdejší doby…

"Cosi je ve vzduchu působí jako výsledek snahy evokovat cosi dávného ne jako příběh s poselstvím, ale jako smyslovou zkušenost. Mladý hrdina – a režisérovo zjevné alter ego – Gilles (Clement Metayer) není objektem opožděné přednášky či výchovné lekce. Jako by v tom filmu Assayas svému mladšímu já kladl nějaké tiché otázky, jež adresát třeba ani neslyší," píše ve své recenzi filmový kritik Lidových novin Ondřej Štindl. Celou si ji můžete přečíst v dnešním vydání LN.

Čtěte také

Zmizení: citové vydírání místo emocionální působivosti

Hvězdně obsazenou detektivku Zmizení natočil v americké produkci kanadský režisér Denis Villeneuve, který do hlavních rolí napínavého příběhu o dvou zmizelých dívkách obsadil Hugha Jackmana a Jakea Gylenhaala. Podle recenzentky Aleny Prokopové ale snímek tak docela nesplňuje vysoké očekávání: "Emocionální působivost se však nakonec změní v citové vydírání diváka, metafory v poučky z nedělní školy a slibně životné postavy v panáky vytažené z kartotéky v hollywoodské veřejné knihovně." Celý článek najdete v dnešním vydání LN.

Kapitál aneb jak funguje bankéřský mozek

Třetím francouzským jménem tohoto týdne je nestor světového filmu, původem řecký režisér Costa-Gavras, který je u nás známý například snímkem Doznání, mapující vykonstruovaný politický proces v Československu 50. let. Ve svém nejnovějším snímku, politickém thrilleru Kapitál, zavádí Costa-Gavras diváky do prostředí nejvyšších finančních kruhů v době světové finanční krize. Vypráví příběh bankéře Marca Tourneuila (Gad Elmaleh), který se jako nový ředitel největší evropské banky s chutí noří do zákulisí vysoké finanční politiky s cílem vytřískat ze své pozice co nejvíc. Daří se mu to. Jakou ale člověk musí za takové vítězství zaplatit cenu?

Premiéru filmu kapitál Costy-Gavrase doprovodí přehlídka jeho filmů.

U příležitosti premiéry Kapitálu pořádají pražská kina Ponrepo a Kino 35 retrospektivní přehlídku filmů Costy-Gavrase: ve dnech 11. až 19. října 2013 uvedou filmy Doznání, Z, Stav obležení, Nezvěstný a další.

Americký "akčňák" pod islandskou taktovkou

Svůj třetí hollywoodský snímek natočil pod názvem 2 zbraně Islanďan Baltasar Kormákur, který se proslavil filmy jako S milenkou mé matky nebo Moře. Jeho akční film slibuje napínavý zážitek z prostředí amerického obchodu s drogami, s hereckými hvězdami Denzelem Washingtonem a Markem Wahlbergem v hlavních rolích. Agent Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami Bobby Trench (Washington) a důstojník Americké námořní rozvědky Marcus Stigman (Wahlberg) jsou i přes vzájemné antipatie odsouzeni nehnout se od sebe téměř na krok: pracují v utajení jako členové drogového syndikátu a každý z nich svému partnerovi věří zhruba tolik jako zločincům, jejichž zadržením byli oba pověřeni...

Výčet premiér tohoto týdne doplňuje hudební film v korejsko-americké koprodukci s názvem Make Your Move, který vypráví o dvou tanečnících, které jež osud zavane do New Yorku, kde pracují v nočním baru. Nejdříve budou mezi sebou soupeřit, ale nakonec se jejich příběh podobá "Romeu a Julii", kdy se ti dva do sebe zamilují…

Výčet by nebyl úplný bez české tečky, kterou je čtvrté pokračování Kameňáku, tentokrát v režii slovenského tvůrce Jána Nováka. Komedie, jejíž první díl byl natočen před deseti lety, je jen pro silné povahy.

Autor: Lidovky.cz