Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: groteska o tykadlovém řidiči kontruje Hobitovi

Kultura

  12:00
Ve stínu blockbasterového Hobita, který od včerejška kraluje českým kinům, by neměly zůstat další pozoruhodné filmy tohoto týdne: dokumentární komedie Dobrý řidič Smetana autorské dvojice Klusák - Remunda, Robert Redford v roli mořeplavce bojujícího s živly ve filmu Vše je ztraceno, ani francouzské drama Jeptiška odhalující život za zdmi kláštera.

Z filmu Dobrý řidič Smetana foto: Bontonfilm

Českou tvorbu tento týden zastupuje celovečerní verze dokumentu o řidiči autobusu Romanu Smetanovi, který přimalovával tykadla na předvolební plakáty politiků a odmítl přijmout část trestu. Film Dobrý řidič Smetana je dalším odvážným kouskem z dílny režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy, kteří jsou společně podepsáni pod snímky jako Český mír nebo Český sen.

Dobrý řidič Smetana: Je svoboda projevu nadřazena poškození cizí věci?

Romana Smetanu udal po jeho činu jeden z kolegů, následovalo obvinění a odsouzení, přičemž soud vedla manželka jednoho z "počmáraných" politiků. Smetana zaplatil škodu 15 tisíc korun, ale další trest – 100 dní obecně prospěšných prací –  odmítl. Autoři filmu vstoupili do jeho příběhu aktivně – kromě natáčení si také sami nakoupili spreje a vyrazili do ulic... Je svoboda projevu nadřazena poškození cizí věci? Existuje moment, kdy je potřeba se vzepřít společensky uznaným normám? A dokáže řidič autobusu diskutovat s premiérem? To jsou otázky, na které film hledá odpověď.

Redford v zajetí živlů

Stárnoucí, ale stále charismatický Robert Redford podává skvělý výkon v roli osamělého mořského vlka ve filmu Vše je ztraceno režiséra J.C. Chandora, pro kterého je to teprve druhý celovečerní snímek. Zkušený mořeplavec se tu při plavbě na své jachtě střetne s plovoucím kontejnerem plným čínských bot, což ho zpočátku nevykolejí a po zalepení mohutné díry v boku lodi pluje dál. Netuší ale, že je to jen začátek série katastrof, kterým bude muset čelit. Silný příběh o souboji člověka s přírodou je podle režiséra "Stařec a moře pro 21. století."

Robert Redford pluje vstříc katastrofám.

Hobit opět na cestě

Stjeně jako v první části filmové trilogie, kterou režisér Peter Jackson natočil podle románu J. R. R. Tolkiena, se na plátně objeví Ian McKellen jako Gandalf Šedý, Martin Freeman jako Bilbo Pytlík a Richard Armitage jako vůdce trpaslíků Thori Pavéza. Freemanův kolega ze seriálu o Sherlocku Holmesovi Benedict Cumberbatch se musel spokojit  s mluvenou rolí, zato velkolepou - ve filmu propůjčil hlas nestvůře Šmakovi.

ČTĚTE TAKÉ

Ve Šmakově dračí poušti zastihneme hrdiny na cestě, jejímž cílem je získat zpět Osamělou horu a ztracené království trpaslíků Erebor. Poté, co přežili začátek svého putování, pokračují směrem na Východ. Cestou potkávají kožoměnce Medděda a v lese Mirkwood plném nástrah se střetává s houfem obřích Pavouků. Když se jim podaří uniknout ze zajetí nebezpečných lesních elfů, pokračují trpaslíci k Jezernímu městu a nakonec k samotné Osamělé hoře, kde musí čelit největšímu nebezpečí v podobě Šmaka - nejstrašlivější nestvůry, která prověří nejen jejich odvahu, ale i pevnost jejich přátelství a smysluplnost celé pouti...

Evangeline Lilly jako Tauriel

Život za zdmi kláštera

Režisér Guillaume Nicloux ve svém filmu Jeptiška odkrývá tajemství mladé Suzanne, která v dopisech retrospektivně popisuje svůj život plný utrpení. Protože si její rodiče nemohli dovolit dát jí bohaté věno potřebné na uzavření manželství, rozhodnou se poslat Suzanne proti její vůli do kláštera. Zprvu se setkává s laskavou matka představenou, která jí s porozuměním pomáhá naučit se žít v klášterní komunitě. Po její smrti však stále nešťastná Suzanne musí čelit destruktivním opatřením, ponižování i obtěžování ze strany nové abatyše (Isabelle Huppert) a ostatních sester.

Pauline Etienne v roli jeptišky ve stejnojmenném snímku.

Niko 2

Animovaná koprodukční komedie o Sobíkovi jménem Niko se tentokrát točí kolem jeho záchranné mise, jejímž cílem je osvobození nevlastního bratra, který je unesen zlými orly. Na své cestě Sobík potkává spoustu nových přátel, kteří mu pomohou vymyslet plán na záchranu bratra a zdolat všechny překážky.

Autor: