Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: ještě rychleji a zběsileji i česká komediální vodácká odysea

Kultura

  18:00
Druhý dubnový týden míří do českých kin pět snímků. Již osmé pokračování vysokooktanové závodní série doplní česká komedie o vykutáleném vodáckém výletě, britský thriller o povedené rodince, dokument o zvířecím životě na safari a rumunské drama o lékaři od režiséra, který si odnesl jednu z hlavních cen na festivalu v Cannes.

Snímek Špunti na vodě (2017). foto: Bioscop

Špunti na vodě

Igor (Jiří Langmajer) a David (Hynek Čermák) jsou bratři. Z Kanady za nimi přijíždí poněkud excentrický bratranec Ondřej (Pavel Liška). Všichni tři se rozhodnou, že nejlepší bude si na připomínku starých časů sjet řeku Sázavu a ještě přitom takhle stylově dorazit na zlatou svatbu rodičů Igora a Davida. Jenže nevstoupíš dvakrát do těže řeky - Igor s Davidem již nejsou nejmladší a oba mají rodiny a kostlivce ve skříni. Ondra se zase dostává do problémů, když jeho přítelkyně Zlatica zjistí, že má v česku dítě, o kterém se jí nezmínil. Rodinná sešlost se pomalu mění v katastrofu a ženám dojde trpělivost, přičemž se rozhodnou vyrazit na dámskou jízdu. Ani tatínci nechtějí zůstat pozadu a v rámci zrealizován í vodáckého plánu popadnou všechny své děti a vydají se na cestu. Deset vodáků, dva dny, nespočet neuvěřitelných a vtipných patálií.

Proti vlastní krvi

Filmové premiéry: z vegetariánky kanibalkou i interaktivní film v Česku

Glouceshire je jednou z nejhezčích části Británie. Zde žije několik generací nechvalně proslulé rodiny Cutlerů. Uprostřed bohatého venkova mají rozmístěné své karavany. Živoří, kradou a sem tam nelegálně odstřelí kus nějaké zvěře v okolních lesích. Hlavou rodiny je starý Colby, který je na tento způsob života více než pyšný. Jednou by rodinné otěže rád předal svému synovi Chadovi (Michael Fasbender), ale ten se podle všeho příliš nepotatil. Chad by nejradši pro svou rodinu a pro sebe zajistil normální život. Díky tomu se dostane do přímého konfliktu s otcem. Chard zjišťuje, že možná to nebude on, kdo bude rozhodovat o svém osudu...

Rychle a zběsile 8

Tak téhle sérii rozhodně nedochází palivo! Dominic Torreto (Vin Diesel) je zrádce, protože se postavil svojí vlastní rodině. Učarovala mu totiž krásná hackerka Cipher (Charlize Theron), která s ním má poněkud jiné plány, než romantické projížďky sportovnímy vozy. Do čela osiřelé rodiny se postaví Hobbs (Dwayne „The Rock“ Johnson) a přibere k sobě záporáka Shawa (Jason Statham) ze sedmého dílu. Je ale touha silnější než nejlepší přátelství? Rychle a zběsile 8 sešlapuje pedál a divákovi nabídne divoké automobilové honičky na Kubě, New Yorku a v Riu.

Zkouška dospělosti

Romeo je úspěšný a oblíbený lékař v rumunské Transylvánii. Nadevše miluje svou dceru a ve snaze jí zajistit co nejlepší život se zaplete do začarovaného kruhu služeb a protislužeb. Drama o morálce a sebeúctě natočil režisér Christian Mungiu, který za svůj snímek 4 měsíce, 3 týdny, 2 dny dostal cenu za nejlepší režii na prestižním filmovém festivalu v Cannes.

Safari

Kontroverzní dokument je zde. Turisté přijíždějí na lovecký ranč v Nambii, aby si mohli zastřelit kus africké zvěře. Dokumentarista Ulrich Seidl uvádí diváka do světa lovců trofejí a turismu, který profituje na chladném zabíjení. Je to bizarní svět, ze kterého může být nejednomu pořádně nevolno.