130 let

Carol Denversová aka Captain Marvel (Brie Larsonová). Snímek Captain Marvel (2018). Režie: Annu Boden a Ryana Fleck. | foto: Marvel

Filmové premiéry: komiksová válečnice se postaví oscarovému rasismu v Americe

Kultura
  •   18:00
LOS ANGELES - První březnový týden míří do českých kin pětice snímku. Nejlepší film roku podle Americké akademie filmových věd a umění doplní dlouho očekávaná marvelovka, příběh psa britské královny, drsný příběh kurdské právničky a boj za práva zaměstnanců jedné továrny.

Zelená kniha
USA, Režie Peter Farrelly
Oscar v kategoriích Nejlepší film, nejlepší původní scénář a nejlepší herec ve vedlejší roli (Mahershala Ali)

Příběh filmu se točí okolo takzvané Green book, zelené knihy pravidel, která seznamují afroameričany s establishmentem a pomáhají jim navzdory všemu zůstat v bezpečí. Píše se totiž rok 1960 a americký jih je stále plný rasismu a nenávisti. Své o tom zjistí nenápadný Tony „Pysk“ Vallelonga (Viggo Mortensen), který přijme roli řidiče a bodyguarda famózního jazzového pianisty Dr. Dona Shirleye (Mahershala Ali). Ten má podniknout turné právě na jihu, takže se dají očekávat problémy. Snímek ale není čistokrevné drama a nabízí i řadu lidských či úsměvných momentů.

Captain Marvel
USA, Režie Anna Bodenová a Ryan Fleck

Carol Denversová (Brie Larsonová) je vojenská pilotka, která se střetne s rasou mimozemšťanů. Ti ji obdaří speciálními schopnostmi a z Carol se stane Captain Marvel, dost možná nejmocnější hrdinka marvelovského universa. A to právě včas! Na planetu Zemi zaútočí zasa měňavců, ohavných a krveláčných Skrullů. Snímek Captain Marvel je časově zasazen do sedmdesátých let. Fanoušci budou svědky doby, ve které si ještě Iron-Man hrál s Legem a Spider-Man se ještě ani nenarodil.

Psí veličenstvo
Belgie, režie Ben Stassen

Rex je pes rasy corgi. Zajímavé na něm je ale to, že je to nejmilovanější mazlíček britské královny Alžběty. Je to však trochu nemotora, takže když se rozhodne vyrazit za dobrodružstvím, bude z toho nadmíru vtipná patálie pro celou rodinu.

Bojovnice slunce
Francie/Belgie/Švýcarsko/Gruzie, Režie Eva Hussonová

Bahar je právnička v Kurdistánu. Při útoku teroristů je zavražděn její manžel a Bahar se dostává do zajetí. Když z vězení uteče, rozhodne se založit jednotu Bojovnic slunce. Cílem válečnic není nic menšího, než dobýt zpět město, kde teroristé zavraždili Bahařina manžela. Někde v troskách totiž stále zůstává její syn...

Do boje
Francie, režie Stéphane Brizé

Automobilka Perrin Industries uzavřela se svými zaměstnanci dohodu - za cenu snížených platů jim ve smlouvě garantovala jistotu práce na dalších několik let. Když je ale oznámeno, že firma smlouvu nedodrží a hodlá zavřít provoz, tak je na zaměstnancích, aby vzali spravedlnost do vlastních rukou. Zaměstnance povede Laurent, kterého si zahrál populární francouzský herec Vincent Lindon.

Autor: Jaroslav Totušek