Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Filmové premiéry: o přízeň diváků se popere komedie podle románu Radky Třeštíkové nebo historické drama Romana Polanského

Snímek Bábovky (2020). Režie: Rudolf Havlík. foto: Cinemart

PRAHA - Tento zářijový týden míří do českých kin hned několik zajímavých snímků. Dlouho očekávanou českou komedií doplní zfilmovaná Dreyfusova aféra v Paříži, oceňované polské drama z církevního prostředí, dokument o netradiční české kapele nebo novinka režiséra Hirokazua Koreedy.
  18:00

Bábovky
ČR/SR, režie: Rudolf Havlík

Hrdinky filmu Bábovky divákům ukáží, jak dobře mohou náhodná setkání změnit celý dosavadní život. Všichni jsme totiž součástí sítě, která je utkána z emocí, mezi nimiž nechybí humor, ironie, bolest, napětí a pochopitelně i láska a vášeň. Nebyla by to Radka Třeštíková, aby to celé nemělo pořádně originální nádech.

„Podařilo se nám natočit skvělý velký český film. Od začátku jsme věnovali pozornost každému detailu. Bábovky propojují příběhy žen, které se snaží udělat velká životní rozhodnutí a do jejich plánů zasáhne osud. Z jednotlivých malých příběhů se na konci stane jeden velký,“ přiblížil film režisér Rudolf Havlík, který má na kontě filmy Po čem muži touží (2018) a Pohádky pro Emmu (2016).

Žaluji!
Francie, režie: Roman Polanski

Píše se rok 1894. Důstojník armády Alfréd Dreyfus (Louis Garrel) je neprávem obviněn z velezrady a odsouzen na doživotí. Společnost se rozdělila na dva tábory - jedni věří v důstojníkovu nevinu, druzí ho posílají do pekel. V incidentu, který vešel do historie pod názvem Dreyfusova aféra, se angažoval například i slavný spisovatel Émile Zola. 

Postiženi muzikou
ČR, režie: Radovan Síbrt

Celovečerní dokument Postiženi muzikou je plný zpěvu, tance, her a dobré nálady, věcí, které nám v dnešních koronavirových časech tolik chybí. Temperamentní mluvčí kapely Láďa je věru nepřehlédnutelný, zpěvačka Jana je pro každou srandu a Jiří se v dokumentu dokonce ožení!

„Od první chvíle, co jsem viděl vystupovat The Tap Tap, mě chytlo jejich obrovské nadšení a hrozně mě bavila jejich divokost. Přitom máme tendenci si postižené lidi představovat spíš jako ukňourané ‚ležáky‘, kteří se dojímají nad vlastním neštěstím a my je přicházíme politovat a pohladit. A pak jsme zaskočeni tím, že jim je celá naše lítost ukradená,“ říká režisér Radovan Síbrt.

Corpus Christi 
Polsko, režie: Jan Komasa 

Mladík Daniel za sebou má poměrně složité dospívání. Po mnoha deliktech se dostal do nápravného zařízení. Když se dostane ven, rozhodne se změnit svůj život a stát se knězem. To je ovšem s jeho trestním rejstříkem opravdový problém. Díky náhodě ale skutečně dostane na starost malou komunitu věřících, kteří se právě vyrovnávají se strašlivou tragédií. Dokáže Daniel zahojit jejich rány? 

Pravda
Francie/Japonsko, režie: Hirokazu Koreeda

Slavná herečka Fabienne (Catherine Deneuve) má neméně úspěšnou dceru Lumir (Juliette Binoche), jež se živí jako scenáristka. Když Fabienne vydá v pokročilém věku knihu svých pamětí, dojede ji Lumir i s rodinou pogratulovat. V napjaté atmosféře ale na povrch vyplouvají nevyřčená obvinění a křivdy. Dokáže rodina ustát pravdu? 

Disco
Norsko, režie:  Jorunn Myklebust Syversen

Mirjam (Josefine Fridová) je hvězdou tanečních parketů i pokrokářského křesťanského hnutí Friheten. Pod spokojenou tváří ji ale sžírají pochyby. Mirjiam se snaží úzkost zažehnat, ale praskliny na duši se neustále šíří. Disco je fascinující a originální snímek o dospívání. 

Naděje
Norsko/Švédsko, režie: Maria Sødahl

Anja a Tomas představují pár, jakých známe mnoho. Oba jsou ve středním věku, v plné síle, pevně spojeni dětmi a rodinou. Když ale lékaři Anje oznámí, že ji zbývají kvůli rakovině jen tři měsíce života, vše se začne měnit. Ustojí to jejich vztah?