Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: pestrá francouzská ochutnávka soupeří s Klauny

Tour de France

  12:20
Do kin vstupuje tento týden deset titulů nejrůznějších žánrů i zemí původu. Českou tvorbu zastupuje hořká komedie Klauni s dvojicí Kaiser - Lábus a dokument Bohdana Bláhovce Show!. Čtyřmi tituly se o slovo hlásí Francie, která nabízí dva erotikou nabité tituly (Jen 17 a Život Adele), temný thriller Parchanti spí dobře a komedii z cyklistického prostředí Velký závod.

Z filmu Klauni režiséra Viktora Tauše. foto: Falcon

Film Klauni podle scénáře Petra Jarchovského a námětu Borise Hybnera natočil režisér Viktor Tauš. Do příběhu o pozdním znovushledání klaunského tria obsadil domácí komediální hvězdy Oldřicha Kaisera a Jiřího Lábuse, francouzského herce Didiera Flamanda a Norkou Kati Outinen, známou z filmů Akiho Kaurismäkiho.

Příběh vypráví o trojici Oskar, Max a Viktor, kteří kdysi tvořili klaunskou skupinu Busters. Jejich klauniády představovaly ostrůvky svobody v prostředí normalizačního Československa, pak to však mezi nimi začalo skřípat a dnes se národem milovaní klauni mezi sebou nedokážou vystát. Když se Oskar po třiceti letech vrací z emigrace, aby v Praze uzavřel svoji uměleckou kariéru, nabízí se šance, jak se dát znovu dohromady. "Sugestivní herecký výkon Jiřího Lábuse je jedním z hlavních důvodů, proč film Klauni režiséra Viktora Tauše a scenáristy Petra Jarchovského nabízí nadprůměrnou podívanou," píše Marcel Kabát ve své recenzi, kterou si můžete přečíst v dnešním vydání Lidových novin.

Z filmu Bohdana Bláhovce Show!

Show! - cesta za slávou

Druhým českým zástupcem v nejnovější filmové nabídce je absolventský film studenta FAMU Bohdana Bláhovce, který ve svém dokumentu Show! sledoval cestu dívčí skupiny 5Angels za slávou. Výsledkem je autentický, v mnohém šokující pohled do života teenagerské kapely, která je de facto promyšlenou strategií, realizací obchodního plánu otce jedné z dívek. Cílem otce a manažera je vytvořit skvělý komerční produkt a ovládnout trh s dětskou populární hudbou. Co všechno jsou pro to ochotny udělat samy dívky, a do jaké míry jsou rodiče schopní pro naplnění svých vlastních neuskutečněných ambicí obětovat šťastné a spokojené dětství svých potomků?

ČTĚTE TAKÉ

Láska i drama po francouzsku

Čtveřice francouzských premiér se představila na nedávném Festivalu francouzského filmu a nyní vstupuje do širší distribuce. Snímek Francoise Ozona Jen 17, který se letos představil v hlavni soutěži na festivalu v Cannes, přináší portrét sedmnáctileté studentky Isabelle, která se rozhodne stát jakousi amatérskou prostitutkou. Jaké jsou její pohnutky, když se brzy po své první sexuální zkušenosti začne za peníze scházet s nejrůznějšími staršími muži? Snímek nabízí překvapivý pohled na sexualitu, dospívání a prostituci.

Z filmu Jen 17 Francoise Ozona.

Křehký příběh první lásky přináší snímek Život Adele, poslední počin režiséra tuniského původu Abdellatifa Kechiche, který získal Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Příběh vášnivé lásky mezi dvěma dospívajícími dívkami, které hledají samy sebe, je natočený s velkou mírou autenticity a otevřenosti.

Temnější stránku života otevírá film noir ze současné Paříže s názvem Parchanti spí dobře. Nový film režisérky Claire Denis s Vincentem Lindonem a Chiarou Mastroianni v hlavních rolích vypráví strhující příběh o pomstě a rodinných tajemstvích. "Claire Denis patří mezi nejvýraznější individuality francouzského filmu, pro její díla je charakteristická zdánlivá neproniknutelnost, jež je ovšem také velice přesná, vůbec ne nahodilá abstraktní nálada, ukotvená v čemsi velice konkrétním. Podobně jako mnozí další francouzští tvůrci nachází často inspiraci v anglosaských dílech a žánrech, k nimž přidává francouzský intelektualismus a žánr přesahující uměleckou ambici," píše v recenzi Ondřej Štindl. Přečíst si ji můžete v dnešním vydání LN.

Vincent Lindon a Chiara Mastroianni ve filmu Parchanti spí dobře.

Francouzskou čtveřici tento týden uzavírá komediálně laděný Velký závod, odehrávající se na pozadí závodu Tour de France. Hlavní hrdina v podání Clovise Cornillaca se rozhodne skoncovat se svými životními trably a konečně uskutečnit svůj dětský sen – zúčastnit se největšího cyklistického závodu na světě.

Konzultant - tak trochu jiný thriller

Kriminální drama režiséra Ridleyho Scotta, natočené podle scénáře spisovatele Cormaca McCarthyho (Tahle země není pro starý, Cesta), nás zavádí do světa drogových obchodníků. Vysoce postavený advokát, ve filmu přezdívaný Konzultant (Michael Fassbender), se prostřednictvím majitele nočního klubu Reinera (Javier Bardem) přimotá k pochybnému obchodu s drogovým kartelem. On i Reiner ale brzy zjistí, že dohoda, kterou uzavřeli, jim nepřináší jen vidinu pohádkových zisků, ale zároveň je přivádí do víru událostí, jež pro ně mohou mít fatální následky...  

ČTĚTE TAKÉ

Mysteriózní krimi Únos režiséra Morgana O´Neilla představuje Johna Cusacka jako zapáleného policistu Mikea, který je na stopě vraha řádícího v ulicích Buffala. Poté, co Mikovi zmizí dcera, pro něj začne případ nabírat docela jiné obrátky. Mike je ochoten udělat vše pro nalezení své dcery a ví, že pokud svou dceru nenajde do 48 hodin, už ji pravděpodobně nikdy neuvidí.

Pozdravy za spermabanky je název americké komedie o čtyřicátníkovi Davidovi (Vince Vaughn), který je šťastný single a nechybí mu vlastně nic kromě zodpovědnosti a jakýchkoliv ambicí. Jeho bezstarostný život změní zjištění, že je biologickým otcem 533 dětí. Před 20 lety totiž daroval za peníze sperma a teď všechny "jeho" děti zatoužily poznat svého biologického otce. David se ve slabé chvilce rozhodne vykašlat se na rady svého právníka a otevře Pandořinu skříňku - obálku s fotkami a životopisy svých čerstvě dospělých dětí -  a rozhodne se je potají poznat.

Z filmu Ledové království.

Animovaný snímek Ledové království je pohádkou o milé a nebojácné Anně, která za pomoci odvážného horala Kristoffa, jeho věrného soba Svena a legračního sněhuláka Olafa podnikne v kruté zimě výpravu za záchranou své sestry Elsy. Film byl natočen podle klasické pohádky Hanse Christiana Andersena.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč