Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Filmové premiéry: raději marihuanu, nebo pivo? Do kin se vrací dvojice českých komediálních klasik

Obnovená premiéra Samotářů (2020). Režie: David Ondříček. foto: FALCON

PRAHA - První červencový týden nezamíří do českých kin nové filmy, ale české filmové klasiky v novém kabátku. Obnovené premiéry se tak dočká generační výpověď s nádechem marihuany a humorná mozaika s příchutí piva. Oba snímky prošly důkladným digitálním restaurováním.
  18:00

Samotáři
Česká republika, reřie: David Ondříček

Dnes kultovní Samotáři se možná nezáměrně stali generační výpovědí. Příběh sedmi rozdílných lidí je vystavěn na prakticky nepřetržitém sledu komických patálií. Je v dnešním světě vlastně ještě možná nalézt stálou lásku? Tato otázka byla platná při premiéře Samotářů před dvaceti lety a je platná i dnes.

„Film Samotáři mám strašně rád. Na filmu se sešla úžasná a pestrá skupina talentovaných lidí,“ popisuje film režisér Ondříček. „Obsadil jsem do jeho první filmové role Ivana Trojana (dodneška nechápu, že to je jeho filmový debut). Přes uvolněnost a určitou lehkou ruku, s kterou jsme k filmu přistoupili, byla ústřední sedma herců výborně připravená, soustředěná a profesionální,“ pokračuje.

Postřižiny
Česká republika, režie: Jiří Menzel

Lyrická komedie se vším, co k ní patří. Navíc založená na nesmrtelné próze Bohumila Hrabala. Postřižiny vypráví o spokojeném manželství Maryšky a Francina, správce pivovaru. Idylu naruší příjezd správní rady a později i Francinova nezvedeného bratra Pepina. 

Opravdová česká filmová klasika slavila úspěch i v zahraničí. Snímek si odnesl zvláštní uznání poroty z filmového festivalu v Benátkách. 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!