Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Filmové premiéry: Severská mytologie se postaví křesťanským Vánocům

Snímek Valhalla: Říše bohů (2019). Režie: Fenar Ahmad. foto: BONTONFILM

LOS ANGELES/PRAHA - Poslední listopadový týden si přijdou na své hlavně milovníci francouzských dramat a komedií. Nabídku ale tvoří i velkolepá akční podívaná nebo srdečná italská komedie.
  18:00

Valhalla: Říše bohů
Dánsko/Norsko/Švédsko/Island, režie: Fenar Ahmad

Blíží se Ragnarok, apokalypsa. Severským bohům hrozí zánik, avšak nehodlají se vzdát bez boje. Odin, Thor, Loki se vydávají na zoufalou výpravu s cílem zahnat zlého vlka Fenrira, zvěstovatele zániku. Pomoct jim k tomu mají i dvě pozemské děti, které Thor do Valhally přinesl. Ne, tohle není zpracování od Marvelu, ale řádně temná podívaná. Mimochodem: režisér Fenar Ahmad se narodil v Brně, kde prožil i prvních pět let svého života. 

Last Christmas
UK/USA, režie: Paul Feig

Kate (Emilia Clarkeová) je sice krásná, ale životem se řítí z jednoho špatného rozhodnutí do druhého. Má neuspokojivou práci, odcizenou rodinu a nemůže si najít normálního chlapa. To všechno se může změnit, když potká Toma (Henry Golding). Vzdá se Kate své nepříjemné pohodlnosti? Možná její srdce roztaje právě v rytmu písničky Last Christmas od George Michaela. 

Výjimeční
Francie, režie: Oliver Nakache, Eric Toledano

Vincent Cassel a Reda Kateb hrají dva muže, kteří zasvětili svůj život péči o děti s poruchou autistického spektra. Takto vážné téma ale komedie Výjimeční nejenže nezlehčuje, ale dokazuje, že se i zde dá najít pořádná porce legrace! Kouzelná francouzská komedie se představila divákům i na festivalu v Cannes.

Bezstarostná dívka
Francie, režie: Rebecca Zlotowski

Naïmě je čerstvých 16 let. Premiantka a dívka dobrých mravů se musí rozhodnout, kam její život bude dál směřovat. V tu chvíli se objeví její sestřenice Sofie, vyhlášená kráska s hříšnou duší. Nechá se Naïmě strhnout? Snímek Bezstarostná dívka je oddechovým příběhem o jednom dospívání. 

S chutí Toskánska
Itálie/Brazílie, režie: Francesco Falaschi

Arturo byl hvězdou, michelinským kuchařem první kategorie. Jeho neschopnost zvládat návaly vzteku ho ale dohnala až do vězení a k prospěšným pracím. Rozhodne se učit vařit lidi s aspergerovým syndromem. V jednom z postižených kuchařů objeví takový talent, že mu slíbí vyhrát kuchařskou soutěž. Za každou cenu. 

Bílá jako padlý sníh
Francie/Belgie, režie: Anne Fontaine

Claire je neskutečně krásná dívka, což žene její vlastní matku Maud k nepředstavitelné žárlivosti. Macecha dokonce naplánuje vraždu! Claire tak musí utéct. Útěchu nalezne v malé vesnici. Jenže ani tady se jí nevyhýbají problémy - postupně se do ní zamiluje hned sedm mužů. Ti jsou ochotni o její přízeň bojovat až do krve. 

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...