Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: Vánoce jako nekončící komediální večírek nebo jako magická pohádka

Kultura

  18:00
První prosincový týden míří do českých kin sedm filmů. Večírek mladistvých matek doplní jedno rozvážné přání, francouzští podvodníčci, drama o nelehkém ženském vztahu, těžce vykoupené splněné touhy, animovaný příběh z dětského domova a dokument o české metalové scéně osmdesátých let.

Snímek Matky na tahu o Vánocích (2017). foto: STX Entertainment

Přání k mání

Hlavní hrdina Albert (Filip Antonio) nového českého vánočního příběhu je zoufale zamilovaný do sestry svého kamaráda. Potká také kouzelného dědečka, který mu slíbí splnit jakékoliv přání. Nuže, rozhodnutí se jeví jasně, sestra může být jeho. Nic ale není tak jednoduché a Albert se musí rozhodnout, zda radši přání nevyužije na nějaký dobrý skutek. Zároveň se v jeho okolí pohybují lidé, kteří by se přání chtěli zmocnit pro sebe.

Matky na tahu o Vánocích

Amy, Carla a Kiki jsou tři matky, které si odmítají přiznat svůj věk. Trávit rodinné Vánoce v klidu, to přece dělají jen domácí puťky! Matky vezmou záležitost do svých rukou a rozhodnou se z Vánoce udělat velkolepý mejdan. Všechny plány ale naruší jejich matky, které za dcerami míří na svátky. Děti poznají, že ani babičky nepatří do starého železa.

Na shledanou tam nahoře

První světová válka právě končí. Vojín Albert skončí po výbuchu granátu zasypán sutí. Ze zdánlivě bezvýchodné situace ho dostane jeho spolubojovník, vojín Édouard. Voják za dobrý skutek zaplatí částí obličeje, kterou mu utrhne šrapnel z výbušniny. Po válce se Albert cítí být Édouardovi zavázán a stane se jeho pečovatelem. Édouard potřebuje velké dávky morfia a Édouard vymyslí důmyslný podvod pro získání peněz na tento tišič bolesti. Do toho se ještě zamotá jejich bývalý nadřízený, poručík Pradelle, který bezohledně vydělává na exhumacích mrtvých. Bláznivé francouzské komediální drama je ostré jako bajonet.

Polibek od Beatrice

Filmové premiéry: Noomi Rapaceová v sedmiroli i výlet do Olomouce od Krobota

Claire je porodní asistentka, pro kterou je její práce celý svět. Jako rána z čistého nebe pak přijde zpráva, že nemocnici, kde pracuje, budou zavírat. Zoufalou ženu si vyhledá Beatrice, bývalá přítelkyně Claiřina zesnulého otce. Ženy jsou jako dva protiklady a hledání cesty k sobě tak vůbec nebude jednoduché.

Místo splněných přání

Restaurace je místem setkávání. U jednoho stolu sedí každý den záhadný muž. Jeho jediným účelem je vyslechnout si přání příchozích a jejich touhy jim pomoci splnit. Nic ale není zadarmo. Kam až jsou ochotni lidé za svými sny jít?

Můj život Cuketky

Cuketka je malý bystrý chlapec. Když přijde o matku, tak je přemístěn do dětského domova. Nemá problém si najít kamarády a také první lásku. Štěstí se dá nalézt kdekoliv.

Motorband: Restart

Dokumentární pohled na české hudebníky, kteří v osmdesátých letech budovali tuzemskou metalovou scénu. Ústřední postavou je Libor Matějíček, kytarista Motorbandu. Motorbandem prošla celá řada významných hudebníků. Kam až to dotáhli a jakou stopu zanechali?

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.