Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Filmoví prezidenti zpestří volby

Kultura

  11:33
VÍDEŇ - Na podzim čeká diváky film W, ukazující dětství, vztah s otcem, alkoholismus, přimknutí k víře a následnou politickou kariéru George W. Bushe. Ve stejnou dobu bude mít premiéru i snímek Frost/Nixon.

Josh Brolin.

Filmaři se chystají na podzim okořenit americkou prezidentskou kampaň. Zhruba tři týdny před volbami 4. listopadu budou mít premiéru hned dva filmy zachycující americké prezidenty, shodou okolností republikány. Londýnský festival zahájí v říjnu snímek Frost/Nixon a Oliver Stone pustí do kin svůj portrét současného prvního muže Ameriky George W. Bushe, nazvaný prostě W.

BFI Londýnský filmový festival koncem minulého týdne oznámil, že si vybral drama Frost/Nixon amerického režiséra Rona Howarda (Čistá duše, Šifra mistra Leonarda) jako zahajovací film. Snímek, který se vrací ke slavnému televiznímu duelu mezi britským novinářem Davidem Frostem a bývalým americkým prezidentem Richardem Nixonem po odhalení aféry Watergate, jejž sledovalo 45 milionů lidí, se britským divákům představí ve festivalové premiéře 15. října.

Volba politického filmu na začátek velkého festivalu vypovídá mnohé o současné politizaci kulturních kruhů. Frosta si ve filmové adaptaci slavné divadelní hry Petera Morgana zahrál Martin Sheen. Roli Nixona svěřil Howard Franku Langhellovi. Ve vedlejších rolích se objeví Kevin Bacon, Toby Jones nebo Oliver Platt. Běžná kinodistribuce je naplánována na leden příštího roku. V českých kinech by se měl snímek v distribuci Bontonfilmu objevit 19. února.

Zatímco Nixon zemřel v roce 1994, George W. Bush, jenž je hlavním objektem snímku W, je stále aktivním politikem. Právě fakt, že Stone natáčí portrét ještě žijícího politika, a navíc politika, jenž bude v době uvedení filmu stále ve funkci, vyvolává největší kontroverzi. Jedna část kritiků, hlavně z řad republikánů, Stonea obviňuje, že se uvedením snímku tři týdny před prezidentskými volbami pokouší ovlivnit negativním vykreslením současné republikánské administrativy probíhající prezidentské volby. Režisér to rezolutně odmítá s tím, že Bush prostě nabízí vynikající dramatický příběh muže, který se podle Stonea vyznačuje schopností sama sebe prodat i přes omezené ostatní kvality.

Nástrahy preclíku i alkohol
Film by se měl soustředit ne tolik na Bushovo působení ve funkci prezidenta, i když se mu samozřejmě nevyhne, ale na roky, které utvářely jeho osobnost. Ukáže Bushovo dětství, jeho vztah s otcem, alkoholismus, přimknutí k víře a následnou politickou kariéru. „O Bushovi víme pouze to, co nám ukazují média, kterým je poskytován velmi pečlivě kontrolovaný image. Tenhle film nahlíží za oponu,“ vysvětlil sebejistě Stone, jenž v roce 2005 Bushe ostře kritizoval, časopisu Variety. Důvody uvedení před volbami mohou být samozřejmě prozaičtější. Marketingově chytré načasování premiéry může znamenat rozdíl desítek milionů dolarů na tržbách.

Stone o svém filmu sice hovoří jako o provokativním příběhu a chválí společnost Lionsgate, že našla odvahu ujmout se distribuce filmu, ale právě potenciální vyznění snímku znepokojuje další kritiky. Stonea sice proslavila odvaha pouštět se odvážněji než druzí do politicky ožehavých témat, jako například do války ve Vietnamu ve filmu Četa (věnoval se i dvěma americkým prezidentům Nixonovi a JFK), ale režisér se v posledních letech posunul k překvapivému sociálnímu a politickému konformismu.

Příkladem může být krotký, oslavný a křesťanskou vírou prosycený snímek o událostech z 11. září WTC. Někteří historici se proto obávají, že Stoneův film jen potvrdí současnou karikaturu Bushe jako kovbojského, neškodného, lehce pomateného prezidenta, která zastírá skutečnost. Jaký více než tříhodinový portrét bude, se uvidí v polovině října. Zatím jsou známy pouze některé scény ze scénáře. Třeba ta, kdy se prezident málem udusí preclíkem při sledování televize, kdy jako šestadvacetiletý mladík v opilosti nadává svému otci, 41. prezidentovi USA Georgi Bushovi, kdy pilotuje opilý a málem s malým letadlem havaruje, nebo scéna, v níž se snaží přesvědčit britského premiéra Tonyho Blaira, že je nutné vyprovokovat válku v Iráku lstí nebo nechat zavraždit Saddáma Husajna. Známo je i herecké obsazení. Bushe si zahraje Josh Brolin, jenž je v kurzu po úspěchu thrilleru Tahle země není pro starý. Jeho ženu Lauru Elizabeth Banks, poradce Dicka Cheneyho Richard Dreyfuss a Bushova otce James Cromwell.

Zatím všechno nasvědčuje tomu, že by se premiéra před volbami měla stihnout. Stone, který stejně jako Bush chodil v 60. letech na Yale, začal natáčet 12. května v Louisianě a koncem června by natáčení mělo být hotovo.

Stone dostal výjimku na léto
Herecká organizace Screen Actors Guild mu udělila povolení natáčet i přes případnou hereckou letní stávku. Film s rozpočtem 30 milionů dolarů financují výhradně malé nezávislé společnosti se sídlem v zahraničí, aby, slovy producentů, měl Stone prostor být nezávislý v tom, co chce říct. W vzniká jako náhradní projekt po nuceném pozastavení válečného dramatu o masakru u My Lai, nazvaného Pinkville. Česká premiéra zatím není stanovena.

Zájem o americké prezidenty filmaře neopustí ani v příštím roce. Martin Scorsese plánuje v pro Ameriku temných dobách natočit portrét obdivovaného a uznávaného prezidenta Theodora Roosevelta. Do hlavní role dramatu Vzestup Theodora Roosevelta režisér znovu počítá s Leonardem DiCapriem.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...