Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Filmový festival Cinema Mundi zahájil jeho patron Bolek Polívka

Slovensko

  14:00
BRNO - Pátý ročník filmového festivalu Cinema Mundi odstartoval včera v Brně. "Město si zaslouží velkou mezinárodní přehlídku, na kterou by jeho obyvatelé mohli být hrdí", řekl patron festivalu Boleslav Polívka. Přehlídka má letos pět sekcí. Hlavní část programu tvoří snímky, které vybrané státy světa vyslaly do boje o Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film.

Bolek Polívka a Jiří Pecha při zahájení festivalu Cinema Mundi foto: ČTK

Nebude chybět žádné z pěti děl, které se dostaly do nejužšího výběru - dánský Hon, kambodžský Chybějící obraz, palestinský Omar, belgický Přerušený kruh a italská Velká nádhera. Festival uvede také čerstvého vítěze Českého lva - Hořící keř. Na programu budou vybrané snímky uvedené do kin v loňském roce (např. Gravitace, Před půlnocí a další - v sekci Oscaři a Lvi 2014), i novinky, které teprve přicházejí do českých kin (Borgman).

ČTĚTE TAKÉ

Zajímavosti ze zahraničních festivalů

Uvedené budou i některé snímky, které zatím nejsou zařazeny do české distribuce, jako je například v zahraničí velmi diskutovaný film Wadjda – první film ze Saudské Arábie režírovaný ženou, mexický Heli (cena za režii v Cannes) nebo Minulost (cena pro herečku a cena Ekumenické poroty v Cannes) od íránského režiséra Asghara Farhadiho, oceněného Oscarem za snímek Rozchod Nadera a Simin.

Jednotlivé projekce letos pořadatelé zasadili do kin Scala, Art a Lucerna, Sálu Břetislava Bakaly a Kinokavárny v Černých Polích. Studentské filmy zájemci zhlédnou pod širým nebem na nádvoří Místodržitelského paláce.

Festivalu se zúčastní řada českých filmařů a také zástupci takzvané pražské školy jugoslávského filmu, kteří studovali v 60. letech na FAMU - například Goran Markovič. Z Rakouska přijede režisér Julian Pölsler, ze Slovenska jeho kolegyně Mira Fornayová.

O vítězi festivalu rozhodne studentská porota

Ta svůj verdikt oznámí 6. března, kdy bude festival slavnostně zakončen. Už nyní je jasné alespoň to, že ocenění za celoživotní přínos získá režisérka Věra Chytilová.

Letošní ročník festivalu je zatím nejdelší, a to i přesto, že přehlídka má napjatý rozpočet. Pořadatelé se totiž vzdali pětimilionového příspěvku, který jim město chtělo vyčlenit v rozpočtu na rok 2014. Důvodem je netransparentní způsob zařazení do rozpočtu, který vyvolal nesouhlas představitelů kulturní scény. Festival tak letos stojí na milionu od kraje a na práci dobrovolníků. Pro příští ročníky pořadatelé doufají, že je město výrazněji podpoří. Umožnilo by to návrat do vícesálového kina Velký Špalíček a větší účast zahraničních hostů.

Autoři: ,