130 let

Filmový festival v Cannes | foto: ČTK

Filmový festival v Cannes zahájen

Kultura
  •   20:37
Paříž - V jihofrancouzském letovisku Cannes začal dnes v podvečer už 59. ročník mezinárodního filmového festivalu, na jehož konci čeká vítěze hlavní soutěže prestižní Zlatá palma. Před plejádou filmových hvězd z celého světa prohlásil festival za zahájený hollywoodský veterán Sidney Poitier.
 Po slavnostním zahájení následovala světová premiéra filmového zpracování bestselleru Šifra mistra Leonarda. Film je promítán mimo soutěž, která začíná ve čtvrtek. O Zlatou palmu se uchází dvacítka filmů včetně děl některých předních režisérů jako Pedra Almodóvara, Nanniho Morettiho nebo Sofie Coppolové. Česká republika není v soutěžních sekcích festivalu zastoupena a zúčastní se jen jeho obchodní části - světového filmového trhu.

Zahájení konferoval francouzský herec Vincent Cassel, který vzdal čest své zemi jako zemi otevřené světové kultuře a řekl, že "není náhoda, že největší filmový festival na světě se koná právě ve sladké Francii". Ve festivalové porotě, která byla vzápětí představena, je i Casselova
manželka Monica Bellucciová. Aby byla rodina Casselů úplná, v sále byl i Vincentův otec, známý herec Jean-Pierre Cassel. Mezi dalšími členy poroty je i britská herečka Helena Bonhamová Carterová, jejím předsedou je čínský režisér Wong Kar Wai.

Ve zcela zaplněném festivalovém paláci byl také celý hlavní štáb filmové Šifry mistra Leonarda počínaje režisérem Ronem Howardem a herci Tomem Hanksem a Audrey Tautouovou.  Na tento film, kterému předchází barnumská reklama, byla dnes v Cannes
soustředěna hlavní pozornost. Jeho tvůrci se už dopoledne na tiskové konferenci snažili otupit ostří kritiky, jež se na film snesla z řad novinářů, kteří ho v úterý viděli v předpremiéře, i z řad katolické církve, znepokojené jeho možným dopadem na věřící. Kniha a film vycházejí z domněnky, že Kristus měl dítě s Máří Magdalenou, že jejich potomci žijí dodnes a že církev se i za cenu zločinu snaží zabránit tomu, aby se o tom vědělo.
 
Howard a Hanks se dnes bránili poukazem na to, že jde o film pro zábavu, ne o nějaké teologické dílo. Britský herec Ian McKellen, který ve snímku rovněž hraje, se poněkud kontroverzně snažil diskusi odlehčit poznámkou, že církev, která má problémy s homosexualitou, by mohla film brát jako "absolutní důkaz, že Kristus nebyl homosexuál".
Katolická církev přijala film, stejně jako předtím knihu, s rozpaky. Někteří její představitelé vidí v tomto díle rouhání, jiní se ho snaží chápat jako podnět k novému zájmu lidí o náboženství.
Světová katolická asociace pro hromadné sdělovací prostředky SIGNIS dnes v
prohlášení vydaném v Cannes uvedla, že jde o "mnoho povyku pro nic". Film má podle ní daleko k veledílu. "Tohoto filmu se nikdo nemusí obávat. Je to osobní a komerčně zaměřený projekt. Román se pokouší přesvědčit čtenáře na základě pochybných hypotéz a nesmyslných teorií, zatímco film chce spíše každého potěšit a příliš nerozzlobit," soudí SIGNIS, podle níž církev může mít z tohoto fenoménu prospěch při vysvětlování teologických základů víry a naděje všech křesťanů. Ne všichni jsou takto shovívaví - na protest proti promítání filmu zahájila dnes v poledne před festivalovým palácem v Cannes dvanáctihodinovou modlitbu jedna britská řádová sestra. Festival potrvá do 28. května. Mezi řadou akcí, jež ho budou doprovázet, je i čtvrteční povýšení jedné z hlavních postav dnešního večera, devětasedmdesátiletého Sidneyho Potiera, do hodnosti komandéra francouzského Řádu umění a literatury.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK
  • Mohlo by vás zajímat
  • Vybrali jsme pro Vás