130 let
Paz Vega (Rome Film Festival 2009)

Paz Vega (Rome Film Festival 2009) | foto: AFP

Filmový festival v Římě zahájily hrůzy a traumata druhé světové války

Kultura
  •   20:20
ŘÍM - Čtvrtý Mezinárodní filmový festival v Římě dnes zahájilo filmové drama bosenského režiséra Danise Tanoviče, jež zachycuje hrůzy války a traumata těch, kdo přežili. Festival potrvá do 23. října.

V porotě festivalu letos předsedá americký režisér českého původu Miloš Forman. V devíti dnech tu bude promítnuto sto třicet sedm celovečerních a dokumentárních filmů. Římský festival založil před čtyřmi lety bývalý římský starosta Walter Veltroni. Akce dává aktivní roli divákům, kteří komentují každý soutěžní film a udělují zlatého Marka Aurelia diváků.

Film Triage, příběh dvou válečných fotografů, kteří se vydali do konfliktem zmítaného Kurdistánu, ale jen jeden z nich se mohl vrátit ke své rodině v Irsku, byl natočen v kooprodukci Irska, Španělska, Belgie a Francie. Režisér Danis Tanovic, který získal za svůj snímek Země nikoho z roku 2001 Oscara za nejlepší zahraniční film, dnes řekl, že cílem jeho filmu je ukázat, jak jsou následky všech válek stejné pro všechny ty, kdo byli v bojích. Triage je mezi 14 filmy soupeřícími o nejvyšší ocenění.

Od konce druhé světové války
Na zahájení festivalu přicestovaly do Říma první zahraniční hvězdy. Mezi nimi to byl i britský herec Christopher Lee, který před více než 50 lety ztělesnil hraběte Drakulu a v posledních letech se proslavil zejména rolí čaroděje Sarumana z fantasy trilogie Petera Jacksona Pán prstenů. Lee hraje ve filmu Triage se španělskou herečkou Paz Vega (na snímku) a Irem Colinem Farrellem. "Jsem velice šťastný," řekl sedmaosmdesátiletý Lee.

"Je to moje první návštěva v Římě od konce druhé světové války," dodal. Dalšími očekávanými hvězdami na římském filmovém festivalu jsou Richard Gere, George Clooney, Colin Farrell, Helen Mirren a Meryl Streep, která obdrží zlatého Marka Aurelia za celoživotní dílo.

O nejvyšší ocenění, zlatou sošku Marka Aurelia, se ucházejí tři italské filmy, jeden francouzský, čínský, chilský, německý a španělský snímek. Porota předá 23. října zlatého Marka Aurelia za nejlepší film, stříbrného Marka Aurelia za nejlepší mužský herecký výkon a nejlepší ženský herecký výkon a také velkou cenu poroty.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás