Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Filmový Londýn: Clooney chce 'adoptovat děti Brada Pitta'

Kultura

  10:11
LONDÝN - Premiérou animovaného snímku Fantastický pan Lišák začal v Londýně již 53. ročník filmového festivalu. Uvede skoro dvě stě celovečerních snímků ze šestačtyřiceti zemí, včetně českých filmů Holka Ferrari Dino, Kdopak by se vlka bál, Protektor a dokumentu Osadné ve slovensko-české koprodukci.

George Clooney a Bill Murray foto: AFP

Na dnešní premiéře se objevila řada hvězd. Vedle režiséra Wese Andersona dorazili také herci, kteří propůjčili hlas kresleným postavám jeho snímku Fantastický pan Lišák, např. George Clooney nebo Bill Murray. Doma ale kvůli chřipce zůstal "hlas" další hlavní role, Meryl Streep.

Anderson film natočil podle románu pro děti Roalda Dahla. Většina tiskové konference před promítáním se ale točila kolem osobního Clooneyho života. Na otázku, kdy se hodlá usadit, osmačtyřicetiletý herec zažertoval, že zamýšlí "adoptovat děti Brada Pitta".

Mezinárodní premiéra
Na festivalu budou v sekci Cinema Europa uvedeny české snímky Holka Ferrari Dino Jana Němce, Kdopak by se vlka bál Marii Procházkové a dokument Osadné režiséra Marka Škopa ve slovensko-české koprodukci. Film Protektor režiséra Marka Najbrta, který Česká filmová a televizní akademie navrhla k nominacím na Oscara, absolvuje v Londýně mezinárodní premiéru.

Londýnský filmový festival patří k největším přehlídkám v Evropě a od roku 1957 se snaží ukázat britskému publiku nejlepší snímky uplynulého roku. Filmy se promítají v kinech po celém Londýně i pod širým nebem na Trafalgarském náměstí. Festival v minulosti neudílel hlavní ceny, ale letos se snaží posílit svou reputaci a udělí cenu pro nejlepší film.

V Londýně bude uvedeno 15 filmů ve světové premiéře, včetně nového snímku tvůrce Amélie z Montmartru Jeana-Pierra Jeuneta Galimatyáš. Své nejnovější filmy v Londýně představí režiséři jako Michael Haneke, Atom Egoyan, Steven Soderbergh, Ang Lee a Jane Campionová. Festival vyvrcholí 29. října snímkem Nowhere Boy o Johnu Lennonovi, který jako režijní debut natočila britská výtvarnice Sam Taylor-Wood.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!