130 let
Stalker (ilustrační fotka, vím že to není žádný budovatelský film - pozn. ed.)

Stalker (ilustrační fotka, vím že to není žádný budovatelský film - pozn. ed.) | foto: Reprofoto

Filmový seminář ve Veselí nabídne srandovní 'perestrojkové' filmy

Kultura
  •   7:49
VESELÍ NAD MORAVOU - Opomíjená i vysmívaná díla sovětské kinematografie z období takzvané přestavby promítnou letos ve Veselí nad Moravou pořadatelé 16. ročníku Semináře ruského filmu. Přehlídka potrvá od 13. do 15. listopadu.

Po tři dny budou diváci v kině Morava sledovat snímky, z nichž některé se na českých projekčních plátnech neobjevily už dvacet let. Seminář doplní výstava československých filmových plakátů k sovětským filmům.

"Perestrojkové" roky 1988 a 1989, kdy se tvůrci v reflexích současného života vyrovnávali s absencí cenzury a kdy se reformní komunisté v čele s Michailem Gorbačovem pokoušeli reformovat Sovětský svaz, měly mimořádnou dynamiku i v kultuře a kinematografii. "Tvůrci se v reflexích současného života vyrovnávali s absencí cenzury, jedni zkoušeli své síly v dříve nepěstovaných žánrech a druzí vstřebávali lekce postmodernismu," uvedl Marek Procházka z Městského kulturního střediska.

Terryho ponožky
Seminář letos uvede například filmy režisérů Viktora Aristova, Ernesta Jasana, Alexandra Muratova, Olega Tepcova, Alexandra Kajdanovského, Semjona Aranoviče a dalších. Před všemi snímky vyslechne publikum lektorské úvody, které prozradí více o osobnosti tvůrce i okolnostech vzniku filmu. Všechny filmy budou uvedeny na 35 mm páse, lektorské úvody zajistí doc. G. Kopaněva. Seminář bude doplněn výstavou československých filmových plakátů k sovětským filmů (ze sbírky filmových plakátů Terryho ponožky).

Několikadenní filmové semináře zaměřené na málo prozkoumané národní kinematografie se v nevelkém jihomoravském městě konají už řadu let a získaly stálý okruh příznivců. Už jedenáct let se v kině Morava konají semináře asijského filmu. Poslední ročníky věnovali pořadatelé čínskému, japonskému, vietnamskému, filipínskému, thajskému, mongolskému a indonéskému filmu.

Autoři: Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás