Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Filmy z Bollywoodu i z Norska. Filmové přehlídky pro fajnšmekry

Kultura

  14:00
PRAHA - V pražském kině Světozor začíná dnes večer festival bollywoodského filmu. Přehlídka indické kinematografie tu potrvá do 11. října a letos se uskuteční i v Brně a v Plzni, kde se budou promítat snímky úspěšné z minulých ročníků. Zítra v Praze odstartuje také přehlídka norských filmů Polární záře, která je zároveň ozvěnami nedávno završeného festivalu Ostrava Kamera Oko. Přehlídka proběhne ve vršovickém kině Pilotů, které se po dlouhé přestávce chystá na rekonstrukci a obnovení provozu.

Z film Bajrangi Bhaijaan (Bratr Bajrangi) foto: Festival bollywoodského filmu

Bollywood a indické filmy mají i nás stále více příznivců. Filmová studia v Bombaji (odtud název Bollywood) jsou však pouze jedna z mnoha podobných „továren na filmy“ v Indii. Existují i ta regionální a spíše méně komerční. Nicméně v poslední době se také Bollywood zaměřuje i na jiné žánry, čímž indická kinematografie získává obdivuhodnou rozmanitost. Výjimkou na festivalu není ani zařazení pásma dokumentárních filmů.

Z film Jab Tak Hai Jaan (Dokud budu žít).

Přehlídku zahájí projekce komedie nazvané PK o mimozemšťanovi s odstátýma ušima, která se stala dosud nejvýdělečnějším indickým filmem všech dob. Kromě humoru a obvyklých bollywoodských atrakcí nabízí i satirický pohled na organizované náboženství a s ním spojené předsudky, což v indickém multi-náboženském prostředí představuje poměrně odvážné dílo. Typický bollywood bude reprezentovat také film Bajrangi Bhaijaan - smích, pláč, tanec, zpěv a spousta barev doprovodí příběh o vztazích Indie a Pákistánu, který se stal v Indii trhákem roku 2015. Po třech letech se na festivalu představí také bollywoodská hvězda Shah Rukh Khan ve filmu Jab Tak Hai Jaan, který je volnou adaptací románu Grahama Greena Konec dobrodružství. Film je ukázkovým zástupcem moderního bollywoodského melodramatu.

Nejen Bollywood se však v rámci festivalu představí v ČR - tentokrát se ČR představí také v bollywoodském filmu. Vysokorozpočtový snímek Bang Bang, který je remakem hollywoodské akční komedie Zatím spolu, zatím živi z roku 2010, totiž láká na velkolepé akční scény, z nichž některé byly natočeny v Praze.

Součástí pražské části festivalu bude 10. října tradiční Bollywood Party, která tentokrát koná v klubu DCS na Vinohradské třídě.

Polární záře nad Prahou

Specialitou letošního ročníku festivalu zaměřeného na kameramanskou tvorbu Ostrava Kamera Oko byla velká profilová přehlídka současné norské kinematografie. Pražské festivalové ozvěny představí snímky tří předních norských kameramanů, kteří se ostravského festivalu osobně účastnili - Philipa Ogaarda, Kjella Vassdala a Johna Andrease Andersena.

Philip Ogaard stojí za filmy Povídky z kuchyně (2002), Vzpoura v Kautokeinu (2008) a Nula Kelvina (1995). Komedie režiséra Benta Hamera Povídky z kuchyně vypráví o osamělém starém mládenci Izákovi, kterému do života vstoupí podivný pozorovatel Folke a začne studovat Izákovy návyky v kuchyni. Drama Nula Kelvina ukazuje boj tří rozdílných mužů o přežití v drsné grónské krajině. A Vzpoura v Kautokeinu zavede diváky do temné norské historie v příběhu krveprolití z roku 1851, kdy se v severonorské farnosti Kautokeino vzbouřili místní Sámové proti norské správě.

Povídky z kuchyně.

Kameraman John Andreas Andersen se podílel na snímcích Král z ostrova Bastoy(2010), jehož tvůrci se nechali inspirovat skutečnými událostmi, kdy poprvé a snad i naposled zasahovala norská armáda proti civilnímu obyvatelstvu, když se v roce 1915 vzbouřili mladiství chovanci nápravného ústavu na ostrově Bastoy. Poslední snímek Pošťák, který nikdy nezvoní(1997) kameramana Kjela Vassdala a režiséra Pala Sletauna je černou komedií o nemorálním listonoši Royovi, kterému zcela nezajímavý život náhle naruší zapomenutý klíč v cizí schránce.

Přehlídku uvádí vršovické Kino Pilotů od čtvrtka 8. do neděle 11. října. Kino v Donské ulici, navazující na hipsterskou mekku Krymskou, nyní funguje v provizorním provozu a připravuje se na rekonstrukci, která by měla proběhnout během podzimu. Otevření kina se plánuje na začátek příštího roku.

Autoři: ,

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč