130 let
Kytarista Paco de Lucía

Kytarista Paco de Lucía | foto: Reprofoto

Flamenkový král Paco de Lucía se vrací do Prahy

Kultura
  •   15:00
PRAHA - Po dvou letech od vyprodaného koncertu v pražském Obecním domě se do metropole vrátí španělský kytarista Paco de Lucía.

Jeden z nejvýznamnějších žijících světových hudebníků, označovaný za krále flamenka, vystoupí 26. června ve Velkém sále Lucerny.

V doprovodné sedmičlenní skupině Paka de Lucíi vynikají především zpěvák známý jako Duquende a virtuózní tanečník Farruco, vnuk slavného romského tanečníka a zakladatele legendárního andaluského tanečního rodu, který si říkal El Farruco.

Kytarový doktor

Kytara Paka de Lucíi zní také v mnoha filmech Carlose Saury a můžeme ho vidět a slyšet i ve Vicki Cristině Barceloně v režii Woodyho Allena. Je držitelem několika čestných doktorátů na prestižních hudebních univerzitách a v rodném městě Algeciras poblíž Cádizu mu postavili sochu. Dosud poslední album Gold vydal před sedmi lety.

"Letos pětašedesátiletý Paco de Lucía natočil řadu vynikajících desek, mimo jiné s kytaristou Larry Coryelem nebo pianistou Chickem Coreou. Koncertní spolupráce s kytarovými velikány - Johnem McLaughlinem a Alem Di Meolou - a jejich živá alba patří k vrcholným instrumentálním zážitkům 21. století," připomněl za pořadatele Jiří Sedlák.

Paco de Lucía jako první uvedl flamenco do divadelních sálů, spojil se s doprovodnou skupinou, jejíž rytmiku tvořil do té doby neznámý peruánský perkusní nástroj cajon a zanesl do něho klasiku, latinskoamerické rytmy a jazzovou improvizaci.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz