130 let

Forrest Gump (Tom Hanks) běží. Snímek Forrest Gump (1994). Režie: Robert Zemeckis. | foto: Paramount

Forrest Gump nebo Indiana Jones. Některé filmové klasiky jsou dnešní optikou problematické

Kultura
  •   17:00
LOS ANGELES - Filmový server Variety zveřejnil seznam deseti filmů, které by mohly být trnem v oku aktivistům a jsou tak horskými kandidáty na vyřazení z vysílání. Kromě starších filmových hitů je takovým filmem třeba i novinka Quentina Tarantina.

Drsný Harry (1971)

Policista Harry Callahan (Clint Eastwood) a celé sanfranciské policejní oddělení udržují pořádek v ulicích, ale nebojí se sem tam překročit zákon, jenž mají reprezentovat. Policisté, kteří poslouchají svůj vlastní instinkt, takže často dříve střílejí, než se vůbec začnou ptát na otázky. 

Forrest Gump (1994)

Šestioskarový film je prizmatem dnešní doby problematický co se týče AIDS, protestujících i amerických nálad okolo války ve Vietnamu. Hlavní hrdina je navíc pojmenován pa Nathanovi Bedfordovi Forrestovi, generálovi Konfederace a „hlavnímu čarodějovi“ Ku-klux-klanu. 

Indiana Jones a Chrám zkázy (1984)

Snímek o neohroženém archeologovi se snažil stylizovat do šestákových románů z třicátých let. Exotičtí padouši jsou v něm vylíčeni jako primitivní a krvelační šílenci. Vrhá to špatné světlo na obyvatele Indie a jejich hinduistické zvyky. 

Než jsem tě poznala (2016)

Snímek s Emilii Clarkeovou a Samem Claffinem na svém samotném konci nabízí děsivé vyústění. William (Claffin) ochrne a schválně se rozejde s (Louisou), aby mohla žít život naplno. Nakonec se muž na vozíčku zabije. Film tak před diváka předkládá myšlenku, že je lepší se zabít, než žít s postižením. 

Tenkrát v Hollywoodu (2019)

Příběh vypráví o dvou bílých muži středního věku, jenž vzpomínají na zlaté dny Hollywoodu (“Make Hollywood Great Again“). Děj je zasazen do roku 1969, kdy se celá řada Američanů cítila být ohrožována menšinami a hutím hippies. Bruce Lee, jedna z mála asijských hvězd té doby, je v příběhu vylíčen jako svárlivý buran. Černoši v dobovém Hollywoodu nejsou a Mexičané vám tak možná uklidí pokoj nebo vyleští auto. 

Dětská hodinka (1961)

Dvě učitelky (Shirley MacLaineová, Audrey Hepburnová) nařkne jeden ze studentů z lesbického poměru. Jeden z žen tlak nevydrží, k lesbickým sklonům se dozná a z hanby spáchá sebevraždu. toto zobrazení LGBT je z hlediska dnešní doby nepřípustné. 

Stopaři (1956)

John Wayne v tomto filmu hraje válečného veterána Konfederace. Vydává se hledat svou neteř, kterou unesli komančové. Hlavní postava je zarputilý rasista, Indiání jsou pro něj méně než lidé. Komančové samotní jsou pak ve filmu vyobrazeni jako barbaři toho nejhrubšího zrna. 

Pravdivé lži (1994)

Akční komedie režiséra Jamese Camerona s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli je u diváků oblíbená. I tak skvělý režisér jako Cameron se ale může utnout.  Snímek vyobrazuje Araby jako teroristy nebo náboženské fanatiky. často jako oboje zároveň. 

Holiday Inn (1942)

Herci Bing Crosby a Fred Astaire představují obchodní partnery provozující hotel. Holiday Inn je roztomilý film, ale některé scény jsou závadné. V jedné například Bing Crosby zpívá se začerněnou tváří píseň Abraham

Psycho (1960)

Zabiják Norman Bates (Anthony Perkins) se ve filmu převléká za ženu. Poslední scény filmu pak ještě upřesňují, že Bates přece není žádný transvestita.