130 let

Joel Witkin. | foto: Reprofoto

Fotograf transsexuálů a mrtvol Witkin představí v Brně celé své dílo

Kultura
  •   15:42
BRNO - Slavný americký fotograf Joel Peter Witkin, jenž se proslavil temnými, bizarními a mnohdy šokujícími zátišími a portréty, bude vystavovat v Brně. Dům umění města Brna připravuje v rámci mezinárodního projektu Decadence Now! první českou výstavu, která představí Witkinovo dílo v celé jeho šíři.

Witkin fotí například tělesně postižené lidi, masochistické výjevy, transsexuály i aranžovaná mrtvá těla.

Witkinovy fotky jsou černobílé, působí zašlým dojmem a stylizací připomínají ateliérové záběry z počátku 20. století. Podle teoretiků umění dokáže Witkin pracovat s ošklivostí jako s pozitivní výtvarnou kvalitou.

Joel Witkin.

Kombinace staromilské estetiky a technické preciznosti
"Witkinovy fotografie jsou jistě originální právě touto chytře namíchanou kombinací staromilské estetiky a technické preciznosti na jedné straně a křiklavě 'skandálních' motivů a svou souvislostí s uměním předchozích desetiletí na straně druhé," napsal o Witkinovi historik umění Hynek Látal z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Na svých fotografiích Witkin zachycoval aranžovaná mrtvá těla, trpaslíky, hrbáče, vousaté ženy nebo lidi s abnormálními genitáliemi. Snímky však nejsou prvoplánově šokující, podle autora mají také spirituální a náboženský rozměr. Witkin se inspiruje u velkých malířů jako byli Bosch, Goya, Velázquez i Botticelli. Svým dílem ovlivnil například estetiku takzvaného gotického rocku.

Joel Witkin.

Witkinova výstava v Brně začíná 30. září. Kurátorem je Otto M. Urban.

Výstava je součástí mezinárodního projektu Dekadence Now! koncipovaného pro Galerii Rudolfinum, Dům umění města Brna, Západočeskou galerii v Plzni a Centrum umění DOX. Část projektu bude také v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Každá z institucí představí dekadenci z jiného úhlu.

Projekt Dekadence Now! je podle organizátorů prvním podobným mezinárodním projektem, který se snaží koncepčně pracovat s pojmem dekadence v současném umění. "Dekadentní tematika je v současné kultuře opět aktuální.

Joel Witkin.

Apokalyptický pocit zmaru a krize naší civilizace podněcuje zvýšený zájem o temnou stránku lidského nitra i samotného světa," uvedl Dům umění města Brna v propagačních materiálech.

Kromě Witkina představí jednotlivé výstavy projektu Dekadence Now! také dílo britského umělce Damiena Hirsta, americké fotografky Cindy Shermanové nebo britské bratrské dvojice Jakea a Dinose Chapmanových. Chybět nebudou ani čeští umělci, například Josef Bolf a Ivan Pinkava.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz